ГоловнаСуспільствоПодії

42-й кінофестиваль "Молодість" оголосив програму

Цього року на фестивалі покажуть багато українських фільмів, фестивальних хітів і ретроспективу Богдана Ступки.

42-й кінофестиваль "Молодість" оголосив програму

У четвер, 13 вересня, відбулася прес-конференція за участю організаторів Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість". Генеральний директор кіноогляду Андрій Халпахчі та програмний директор Денис Нікітенко розкрили деякі подробиці програми прийдешнього кінофестивалю.

До основного конкурсу повнометражних дебютних фільмів увійшла картина українського режисера Дарії Онищенко "Істальгія", знята за співучасті України, Німеччини та Сербії. Зйомки стрічки закінчилися зовсім недавно і відразу ж після їх завершення фільм прийняла відбірна комісія на конкурс "Молодості". Примітно, що одну з головних ролей у картині зіграв австрійський актор Карл Марковіц, який дебютував як режисер на минулорічній "Молодості" з фільмом "Дихання".

Альтернативний конкурс "Українська панорама" цього року пройде під іншою назвою - Національний конкурс короткометражних фільмів. У ньому, як повідомив програмний директор фестивалю Денис Нікітенко, візьмуть участь 25 фільмів. Серед них - робота "Ядерні відходи" Мирослава Слабошпицького, яка отримала "Срібного леопарда" в короткометражному конкурсі кінофестивалю в Локарно.

Крім цих двох конкурсів, на "Молодості" змагатимуться стрічки в традиційних секціях "Студентський короткий метр" і "Дебютний короткий метр".

Щодо українських учасників фестивалю, Денис Нікітенко зазначив, що загалом на фестивалі покажуть близько 60 вітчизняних картин - як старих, у рамках церемонії відкриття або ретроспектив, так і нових, у національному та основних конкурсах.

Також у рамках фестивалю заплановано велику кількість позаконкурсних програм і спеціальних показів.

Так, організатори "Молодості" анонсували приїзд французького режисера Леоса Каракса, який представить у Києві свій новий фільм "Священні мотори" (учасник Каннського кінофестивалю-2012). "Думаю, це - найкращий фільм Каннського конкурсу в цьому році", - поділився своєю думкою директор фестивалю Андрій Халпахчі.

Окрім "Моторів", на 42-й "Молодості" покажуть інші фестивальні хіти цього року: "Після мороку світло" режисера Карлоса Рейгадаса (приз за режисуру в Каннах), "Полювання" Томаса Вінтерберга (приз найкращому акторові Канн-2012), "Табу" ("Срібний ведмідь "Берлінале-2012) і "П'єта" корейського режисера Кім Кі Дука ("Золотий лев" Венеціанського кіноогляду).

Різноманітною обіцяють зробити і програму російського кіно. Привезуть новий фільм Кирила Серебреннікова "Зрада", який брав участь в основному конкурсі "Венеціанської Мостри" цього року, а також картину Бориса Хлєбнікова "Поки ніч не розлучить", що отримала головний приз на "Кінотаврі". Сам Хлєбніков цьогоріч стане членом міжнародного журі на "Молодості".

Поза конкурсом покажуть також фільм Сергія Лозниці "У тумані", "Пліч-о-пліч" Крістофера Кінеллі (документальна картина про перехід кінематографістів від плівки до цифри), документальний фільм "Марлі" Кевіна Макдональда і новий фільм польського режисера Аґнєшки Холланд "У темряві".

Крім того, планують проведення ретроспектив - режисерів Алена Роб-Гріє і Мілоша Формана, а також ретроспектива пам'яті Богдана Ступки, в рамках якої покажуть близько 8 його фільмів.

Повну програму 42-го Київського кінофестивалю "Молодість" оголосять на початку жовтня.

Нагадаємо, "Молодість" проходитиме з 20 по 28 жовтня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram