ГоловнаКультура
Спецтема
Горячие точки Киева

Заповідник "Стародавній Київ" зможе позиватися із забудовниками

У КМДА хочуть реанімувати "Стародавній Київ", аби впливати на процеси, що відбуваються в історичних районах Києва.

Заповідник "Стародавній Київ" зможе позиватися із забудовниками
Фото: Макс Левин

"Сьогодні реанімувати повноцінну діяльність заповідника неможливо, оскільки на території, яку 1988 року визначили як територію заповідника "Стародавній Київ", зараз сотні або навіть тисячі приватних власників, у яких навіть через суди неможливо відібрати акти на землю", - заявив в.о. начальника ГУ охорони культурної спадщини КМДА Яків Дігтяр.

Він розповів, що зараз в управлінні шукають можливість повернути адміністрації заповідника повноваження, щоб чиновники могли впливати на процеси, що відбуваються в історичних районах Києва.

"Зараз реально реанімувати заповідник у новій іпостасі, враховуючи зміни законодавства з охорони культурної спадщини, коли з'явився такий термін, як "історико-культурна заповідна територія", - зазначив Дігтяр. - Статус цієї території приблизно такий самий, як заповідника, але ця територія не вимагає акта на землекористування".

"Ми зараз працюємо над створенням адміністрації цієї заповідної території і плануємо наділити її функціями контролю і, можливо, навіть покарання", - уточнив в.о. начальника ГУ охорони культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram