ГоловнаБлогиБлог Івана Варченка

Між Батьківщиною і "Батьківщиною"

З головними пріоритетами в житті я визначився ще в 15 років: Україна – командні інтереси – особисті інтереси. Саме в такій послідовності.

Сьогодні ворогом України та моїм особистим ворогом є Х. Путін і його режим. Моїми союзниками є, відповідно, вороги Х. Путіна та його режиму. Головні завдання на найближчу перспективу – закінчення війни, відновлення територіальної цілісності України та подолання руїни. Питання власності на Нафтогаз, Енергоатом чи Укрзалізницю мене цікавлять у третю чергу.

Фото: Макс Левин

Від майбутньої Верховної Ради українці природно очікують результативних дій на відновлення миру в Україні. З огляду на це бачу три сценарії без сумніву принципової і важливої майбутньої виборчої кампанії.

Перший: "Батьківщина" (Ю.Тимошенко і тисячі інших) йдуть на вибори єдиним списком з командою П. Порошенка (і тисячами інших). Разом залучають до списку і на округи лідерів патріотичних громадських організацій та партій. Прогнозую, що такий єдиний список набере понад 70% у парламенті. Рештки тоталітарного режиму у вигляді ПРУ боротимуться за подолання 3% бар'єру. Я був (і є) прихильником саме цього сценарію.

У другому сценарії "Батьківщина" і команда П. Порошенка йдуть на вибори двома списками. Домовляються про єдиного кандидата на кожному мажоритарному окрузі. Гарантують створення коаліції в майбутній Верховній Раді. Прогноз: "Батьківщина" - 10-15%, команда Порошенка - 35-40%, разом - більшість. ПРУ бореться за подолання 3% бар'єру. Цей сценарій також є прийнятним.

Можливий і третій сценарій. Коли "Батьківщина" будує виборчу кампанію на боротьбі з головним ворогом - П. Порошенком. Веде подібну безкомпромісну боротьбу у кожному окрузі, де виставляє власних кандидатів. У результаті П. Порошенко візьме свої 35-40%, ПРУ набере 15-20%, а "Батьківщина" змагатиметься за подолання 3% бар'єру. Це те, чого не можна допустити.

Цей третій сценарій, в принципі, - нонсенс і самогубство, але цілком ймовірний. Перший дзвіночок пролунав під час президентських виборів, коли ворогом України частина технологів Ю.Тимошенко призначила П. Порошенка. Приголомшливий результат тих виборів: 13% проти 55%, мав би протверезити. Судячи з наслідків засідання політради партії, бачу, що не всіх.

Шкода, що про принципові партійні рішення доводиться дізнаватися з витоків інформації у ЗМІ, а не формувати їх у процесі командної дискусії. Шкода, коли хороша команда і прекрасні люди стають заручниками інтриг.

Чи є ще час і можливість виправити ситуацію? Є! "Батьківщина" на з'їзді має чітко заявити про готовність до спільних дій з командою з П. Порошенка і під час виборів і після них.

Без недомовок. Без інтриг.

Тільки тоді мільйони патріотів, які у важкі часи були разом з "Батьківщиною", з Ю.Тимошенко, не з тривогою і розчаруванням, а з надією, зможуть дивитися в майбутнє.

Бо патріоти, за яку б партію не голосували, завжди обирають Батьківщину.

Іван Варченко Іван Варченко , Радник міністра внутрішніх справ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram