ГоловнаБлогиБлог Ганни Довбах

Антимайдан не залишив жодну хату скраю

Вчора зранку я згадувала своїх знайомих тітоньок із східних областей України, і всі наші цікаві і мудрі бесіди за останні роки. Втомлених, зневірених, жінок, які зуміли вижити в усі ці буремні часи, зуміли прогодувати і достойно одягти родину практично без зарплатні. Я знаю, як кожній із них важко висловити своє обурення начальнику на роботі, як старшно втратити роботу в усіх цих депресивних регіонах. Ми довго сперечались із ними у далекому 2004 році про те, чи можливо чогось добитись цими майданами. Я знаю, що не маючи певної і надійної інформації про Євромайдан, вони всі ці тижні уважно слідкували за подіями зі словами: "Ні, нічого у них не вийде. Ця система непереможна. Аби ж тільки не було війни". Тепер цих обережних і нейтральних громадян тягнуть налигачем і під конвоєм на антимайдан.

Фото: Макс Левин

Тільки інопланетянин, який не потрудився почитати соціологічні дослідження, міг організувати антимайдан, привізши для холодного стояння тисячі людей під примусом з боку місцевих адміністрацій та податкових. Для того, щоб це зробити, треба вірити, що в країні є достатньо симпатиків режиму, які вважають, що він приніс покращення, які будуть щасливі його підтримати. А гроші тоді мають компенсувати відсутність в родині на вихідні, холод в автобусах і незручності поїздів.В реальності більшість людей країни знають на власному досвіді, що останні три роки економічна та соціальна ситуація стає все гіршою. Покращення без лапок відчули лише члени провладного клану, які отримали прямий зиск. І саме ці гвинтики злочинної системи зараз стали погоничами - тими, хто погрожує звільненням, податковим тиском і закриттям підприємств лише для того, щоб виконати план по завезенню людей на площу для демонстрації одній людині народну підтримку. Для того, щоб спровокувати протистояння людей, які на інопланетний погляд відрізняють за ідеологією - проєвропейськими та прорадянськими.

У всіх симпатиків євроінтеграціі та активістів, які відстоюють своє право на павозахист, хто стоїть на Майданах вже третій тиждень та підтримує цей процес всіма доступними фінансовими ресурсами, їжею, бензином чи теплими речами ніколи не могло бути достатньо ресурсу, щоб прийти в кожну установу і наглядно показати, що існуюча система влади репресивна і злочинна.

За нас це зробила владна система. Наглядно кожному громадянинові країни продемонструвала свої ключові риси, проти яких стоїть Євромайдан:

1 - існуюча владна система гіперцентралізована. Всі злочини і несправедливості здійснюються сплановано зі столиці, і всі виконавці стоять в одному харчовому ланцюгу із перерозподілу коштів платників податку. Немає тут місця доброму панові, якийсь чогось не знає, прийде, зрозуміє, і все виправить, покаравши кількох виконавців.

2 - існуюча система влади ігнорує громадян, їх життя та права, вона готова вбивати, зіштовхувати людей, наражати їх на простуди і втрати лише для того, щоб утриматись при владі.

3 - існуюча владна система володіє величезними ресурсами, людськими і фінансовими. Якщо на збір антиєвромайдану змогли знайти мільйони гривень на оплату участі, проїзду, проживання і харчування сотень тисяч людей, це значить, були і є гроші на достойну зарплатню для бюджетників, якісні дороги, пристойні лікарні і школи.

Незалежно від результату антимайдану, від жахливих проплачених провокацій, існуюча влада вже зробила все можливе для власної дискредитації в очах громадян в кожному куточку України. Ну і привезла екскурсантів на наш світлий, творчий, європейський Майдан. Тож використаємо ці ресурси - привітаємо дорогих гостей і поговорімо із ними чемно і чесно, бо вони потерпають від тиску і штучно створеної бідності як ніхто інший! Нарешті майдан став загальноукраїнським!

Єднаймося, бо ми того варті!!!

Ганна Довбах Ганна Довбах , Психолог, культуролог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram