ГоловнаБлогиБлог Єгора Чечеринди

Хабарники проти розвідки: хто розколює армію та спецслужби?

Віталій Герсак
Фото: glavred.info
Віталій Герсак

1. Про «слабку розвідку», СБУ та «нічний жах».

Російськими ІПСО та відвертими фейками про ЗСУ давно заповнений весь Тік-Ток, Youtube і навіть Facebook. Нарешті щупальця ворожого дезінформаційного спрута дісталися і до великих й поважних медіа-ресурсів.

На третьому році війни з РФ просто диву даєшся, коли бачиш на їхніх сайтах явні ознаки реалізації спланованих ворогом інформкампаній, спрямованих на дискредитацію найбоєздатніших підрозділів українських Сил оборони.

Серед інших, інформаційній атаці піддалося і Головне управління розвідки МОУ. Так на шпальтах видання «Кореспондент» несподівано з’явився блог відставного керівника Миколаївського обласного управління СБУ полковника Віталія Герсака.

Скрин сторінки видання "Кореспондент"
Скрин сторінки видання "Кореспондент"

Герсак прямо звинуватив ГУР МОУ у непрофесіоналізмі, назвавши свій розлогий блог «Крутезна армія, але слабка розвідка. Для інших держав ми лише «молодші партнери».

Матеріал став на полосу видання саме в той день, коли 5 БПЛА українських розвідників практично знищили нафтобазу росіян у місті Азов на Ростовщині, а в самому відомстві Кирила Буданова заявили, що відтепер на морські дрони «Magura», які вже знищили чи не третину Чорноморського флоту РФ, тепер ГУР МО ставитиме ще й ракети Р-73 класу «повітря-повітря» для збиття ворожої авіації. В цей же день на інтерв’ю до очільника розвідки приїздили журналісти з впливової американської агенції «Bloomberg», визнаючи загальні успіхи та досягнення української розвідки.

«Якби в нас існував державний запит на справді потужну розвідку, то вона вже давно була б на рівні ЦРУ, МІ-6 та МОСАДу, стала б справжнім «нічним жахом» для російської військово-політичної еліти, а усі ці Януковичі і Ко вже мотали б свою першу 10-ку вдома на нарах або перетворилися на гранітні барельєфи московських кладовищ», - «обурився» Віталій Герсак, який нині презентує себе як «доброволець ЗСУ» та голова громадського об’єднання.

2. Про статтю Кримінального Кодексу України №368 (незаконне збагачення).

Подібні «переймання» «долею Януковича» з боку екскерівника обласного СБУ, очевидно, можна пояснити імовірною схожістю їхнього існування та способами збагачення. Так Віталій Герсак вже не один рік - головний герой різноманітних журналістських розслідувань на тему статті 368 Кримінального кодексу України.

Відразу після призначення на керівну посаду в СБУ (а до того Герсак здебільшого працював в структурах МВС), родина нинішнього «громадського активіста» несподівано для всіх почала дуже активно «обростати» майном та грішми. Самого полковника журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» зафільмували на великій Totota Tundra за 60.000$ з його особистими ініціалами (GVA) та зображенням російських бойових гвинтокрилів Ка-52 на бампері. (До чого б це у полковника СБУ?)

Як зафіксували журналісти, на початок 2020 року дружині керівника Миколаївського СБУ Юлії належали дві квартири та два паркомісця в елітному столичному ЖК «Французький бульвар» вартістю понад 400.000$ та новенька Toyota Camry. Ще одне нове родинне авто, на якому пересувалася Києвом сама Юлія – BMW X6 (вартість від 60.000$) було зареєстроване на тещу полковника. Також родині тоді належала ділянка землі під Києвом вартістю 200.000$.

Після оприлюднення журналістського розслідування реакція Володимира Зеленського була майже миттєвою. Президент звільнив Віталія Герсака з посади начальника управління СБУ у Миколаївській області вже у листопаді 2020-го. Але історія збагачення полковника не закінчилася.

3. Королева нерухомості.

Як дізналися журналісти «Громадського», золотий дощ над головами родини Герсаків не припинився й після звільнення глави сімейства з СБУ. Так дружина Юлія, власниця вельми скромного за прибутками салону краси, купила ще 2 квартири на майже 200 квадратних метрів, 6 (!!) паркомісць та нежитлове приміщення під бізнес в елітному столичному ЖК «Новопечерські липки».

На момент придбання вартість цієї нерухомості становила приблизно 1.500.000$, дізналися розслідувачі «Громадського». При цьому сам Віталій Герсак ніколи в своєму житті не працював в приватному бізнесі. Прикметно, що мати експосадовця - Раїса Герсак – також власниця коштовного майна. Має нині у власності дві нові квартири в новобудовах Вінниці та два авто – Lexus вартістю 80.000 $ та Toyota Tundra. Тої самої, з російськими бойовими гелікоптерами на бампері.

4. Про реп, квартири, та гроші-гроші-гроші.

Як з’ясували журналісти «Громадського», син Віталія Герсака - Кіріл, якому на момент повномасштабного вторгнення ледь виповнилося 18 років, вже восени 2023-го став власником шикарної квартири площею 107 квадратів в елітному одеському ЖК «Aqua Marine». Орієнтовна вартість помешкання без ремонту – 90.000$. Також Кірілу подарували 5 земельних ділянок. Площею – 2,5 га (здає в оренду агропідприємству на Вінниччині, 5 та 10 соток (під будівництво будинків), 15 соток (під ведення господарства) та ще 1,2 гектара. У різних точках Вінниччини в Кіріла з’явилися ще 2 будинки, повідомляють журналісти.

20-річний Кіріл Герсак співає реп. Очевидно, саме доходів від його співочої творчості цілком вистачає на придбання ще й елітних авто. Їх у парубка цілих 4. Це – BMW 530 (2017 року випуску, на момент купівлі коштувала 30.000$), новенький Mercedes-Benz V300D 2023-го року випуску, орієнтовної вартості у 100.000$. Також на сина Кіріла родина переписала нещодавно стару батькову Toyota Tundra та Volkswagen Transporter. На сина переписали і колишні компанії батьків. Повна версія розслідування «Громадського» - ось тут.

5. З мільйонерів – у громадські активісти.

У серпні 2023-го Віталій Герсак, тихенько пересидівши всі свої корупційні скандали, оголосив себе громадським активістом та створив власне «ветеранське» громадське об’єднання – «Вільні та вірні». ГО має власні представництва у Вінниці, Одесі та Миколаєві. Очолюють представництва вельми «відомі та авторитетні» особи в регіонах.

У Вінниці – це ексчлен політичної партії «Опозиційний блок» Віктор Пігуля, В Одесі – відомий у місті політик та бізнесмен Олег Каптур. У жовтні 2020 року одеське видання «Думская» повідомляло, що Каптур є фігурантом низки кримінальних проваджень щодо фактів шахрайства. Тоді ж Каптур був обраний депутатом Одеської обласної ради від «Слуг народу».

Миколаївське представництво ГО «Вільні та вірні» очолив відомий в місті бізнесмен, колишній член Партії регіонів Віктора Януковича Рустамджан Садрідінов. Вже після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну миколаївські журналісти-розслідувачі згадували Рустамджана Садрідінова як власника фірми, що постачала харчі бійцям ЗСУ за суттєво завищеними цінами.

6. Про фінансування та «американських інвесторів».

Зареєстровані «Вільні та вірні» у Києві, де нещодавно провели презентацію свого проекту з помпою та фуршетом. ГО активно намагається долучити до власного фінансування іноземних партнерів. «На сьогодні в нас фінансування нема, але ми плануємо залучити інвесторів, саме американських, щоб американські ГО і фонди долучились до цієї роботи й допомогли нам з фінансуванням, і з технічними, і з експертними напрямками», - заявив голова «ветеранського» ГО «Вільні та вірні» Віталій Герсак на пресконференції. Цікаво, чи знають «американські інвестори» про загальні статки Віталія Герсака та його родини? Впевнений, грошей ексспецслужбіста цілком вистачило б на існування власного «громадського об’єднання» протягом багатьох десятиліть.

7. Кому «служить» екс-очільник Миколаївського СБУ?

Як повідомляють журналісти «Громадського», де саме зараз проходить військову службу шанувальник російських гелікоптерів Ка-52, наразі невідомо. Мова може йти про 122 бригаду територіальної оборони з Білгород-Дністровська, як про це пише видання «Главред». Свою колонку в «Кореспонденті», в якій автор таврує українську розвідку та звинувачує її в непрофесіоналізмі, підписує «експравоохоронець», полковник, доброволець ЗСУ.

Впевнений, якби українська прокуратура разом з чесними та реформованими українськими судами працювали ефективніше та оперативніше, подібного бруду на наші Сили оборони було б значно менше. А поки скидається на те, що подібними «опусами» має зайнятися не лише Спеціалізована антикорупційна прокуратура, НАБУ та Вищий антикорупційний суд, але ще й українська контррозвідка. Оскільки надто вже схожі подібні інформаційні вкиди на елементи реалізації ворожої ІПСО з дискредитації та деморалізації українських військових та Сил оборони загалом. Під час війни за наше з вами фізичне існування подібного розвитку подій ми просто не маємо права допустити.

Єгор Чечеринда Єгор Чечеринда , журналіст, офіцер ЗСУ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram