ГоловнаСвіт

У ЄС засудили вирок Навальному

Навальний має намір домагатися участі в президентських виборах через суд.

У ЄС засудили вирок Навальному
Алексей Навальный в зале суда
Фото: ridus.ru

Європейська служба зовнішньополітичної діяльності (ЄСЗД) засуджує вирок Олексію Навальному, який отримав п'ять років умовно у справі "Кировлеса".

Про це йдеться в заяві ЄСЗД.

ЄСЗД назвала рішення суду "спробою заглушити ще один незалежний політичний голос у Російській Федерації".

На думку ЄСЗД, вирок "фактично виганяє" Навального з політичної арени, створює додаткові перешкоди для політичного плюралізму в країні і "провокує серйозні питання щодо справедливості демократичних процесів у Росії".

8 лютого 2017 року Ленінський районний суд Кірова засудив Олексія Навального до п'яти років умовно у справі "Кировлеса". Інший фігурант справи Петро Офіцеров отримав чотири роки умовно. Також вони обидва зобов'язані виплатити по 500 тис. руб. штрафу.

На думку Навального, вирок спрямований на те, щоб позбавити його можливості брати участь у президентських виборах 2018 року. Однак голова його передвиборного штабу Леонід Волков вважає, що вирок не вплине на можливість участі у виборах: норма, яка забороняє засудженим за тяжкі та особливо тяжкі злочини брати участь у виборах, на його думку, суперечить Конституції. Навальний заявив, що оскаржить її в Конституційному суді.

Справу "Кировлеса" розглядали двічі. У 2013 році суд засудив Навального і Офіцерова до реальних термінів, однак потім замінив їх на умовні.

Після того як ЄСПЛ знайшов порушення в судовому розгляді, Верховний суд скасував вирок і відправив справу на повторний розгляд.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Навальний оголосив про участь у виборах президента Росії. Згідно з чинним законодавством, після винесення обвинувального вироку він не зможе балотуватися в президенти протягом 20 років. П'ять років він відбуватиме умовне покарання (ст. 3, п. 5.1 закону "Про вибори президента РФ"), ще п'ять - чекатиме, поки погаситься його судимість (ст. 86, п. 3, ч. "А" КК) і ще десять - за законом про вибори президента (ст. 3, п. 5.2, підп. 1.1), який дозволяє балотуватися тим, хто відбув покарання за тяжкі злочини, тільки через 10 років після погашення судимості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram