ГоловнаСвіт

США готові вести консультації з Росією щодо методів утилізації плутонію, - заступник держсекретаря

США не мають наміру скасовувати санкції проти Росії до повного виконання Мінських угод і повернення Криму Україні.

США готові вести консультації з Росією щодо методів утилізації плутонію, - заступник держсекретаря
Роуз Геттемюллер
Фото: EPA/UPG

США готові вести консультації з Росією щодо методів  утилізації плутонію.

Про це заявила заступник держсекретаря США Роуз Геттемюллер, повідомляє "Интерфакс".

За словами дипломата, рішення Росії призупинити дію російсько-американської угоди про утилізацію плутонію було несподіваним для США. "Звичайно, ми цього не очікували, хоча президент Путін раніше публічно висловив занепокоєння з приводу реалізації цієї угоди. Ще кілька місяців тому ми були готові розвіяти всі сумніви і сподівалися, що продовжимо співпрацю", - заявила вона.

Росія пов'язує своє повернення до угоди з виконанням Вашингтоном декількох умов, а саме: скорочення американських сил у Східній Європі, припинення ворожої політики щодо Росії; скасування Акта Магнітського і санкцій, а також компенсації Росії в зв'язку з введенням санкцій проти Росії і заходами, що послідували у відповідь.

Як наголосила Геттемюллер, США чітко визначили свою позицію щодо санкцій: вони будуть діяти доти, доки Росія повністю не виконає свої зобов'язання за Мінськими угодами. "І наші окремі санкції, пов'язані з Кримом, залишаться доти, доки Росія не поверне півострів Україні", - додала вона.

"Я думаю, що загалом в інтересах обох наших країн підтримувати співпрацю з питань ліквідації зброї масового знищення. Співпраця зі скорочення матеріалів, з яких можна створити ядерну зброю, - саме те, про що йдеться в угоді про утилізацію плутонію. Мені здається дивним привносити сюди якісь інші питання. Готові ми звести до мінімуму загрозу людству від ядерної зброї чи ні? У цьому вся суть", - зазначила заступник держсекретаря.

Геттемюллер зазначила, що США чітко визначили свій намір консультуватися з російською стороною з таких питань, як розглянутий ними метод утилізації плутонію. "Так, у зв'язку з серйозними витратами США розглядають зміну методу утилізації. Російська сторона хоче використовувати метод опромінення МОКС-палива, але для США це неймовірно дорого. Угода дає змогу сторонам обговорити можливості використання інших методів, і ми дуже хотіли би проконсультуватися з російською стороною про те, як незворотно утилізувати плутоній таким чином, щоб це відповідало угоді", - пояснила вона.

"Ми вважаємо, що наш метод утилізації розумний, і хочемо проконсультуватися і обговорити з російською стороною технічні деталі, при цьому готові бути абсолютно відкритими і прозорими. Сподіваюся, ми зможемо домовитися. Ми переконані в тому, що за допомогою нашого методу вдасться швидко й ефективно утилізувати 34 тонни плутонію, і, як я сказала раніше, ми шкодуємо, що Росія відмовляється від консультацій із цього питання", - сказала дипломат.

Роуз Геттемюллер останні дні допрацьовує в Вашингтоні на посаді заступника держсекретаря, який займається питаннями нерозповсюдження і роззброєння. Незабаром вона поїде в Брюссель, де займе посаду заступника генерального секретаря НАТО.

Нагадаємо, раніше цього тижня Росія призупинила дію угоди з США про утилізацію плутонію, пославшись на нібито "недружні дії США щодо Росії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram