ГоловнаПолітика

ЄС роз'яснив позицію щодо мораторію на експорт лісу з України

Європейці вважають, що мораторій не досяг поставлених цілей.

ЄС роз'яснив позицію щодо мораторію на експорт лісу з України
Фото: ua-reporter.com

Євросоюз розділяє бажання громадян України захистити ліси, однак зазначає, що заборона на експорт лісу-кругляка не запобігає незаконній лісозаготівлі та контрабанді деревини.

"Представництво ЄС хотіло б запевнити українців, що ми поділяємо ваше бажання захистити природне середовище України... Політика ЄС і європейська інтеграція жодним чином не ведуть до вирубки лісів, навпаки, вони допомагають їй протидіяти. Якщо Україна захоче інтенсивніше захищати свої ліси, зокрема унікальну біосферу Карпатських гір, ЄС підтримає її в цих зусиллях", - сказано в заяві представництва ЄС.

Там називають повністю легітимною і прийнятною "заборону на будь-яку лісозаготівлю, обмеження на неї або навіть обмеження доступу до деяких захищених зон за обґрунтованими і доведеними екологічними причинами - за умови, що такі заборони або інші обмеження застосовують до всіх суб'єктів, на рівних умовах".

Однак така заборона на експорт лісу, відзначають в ЄС, не запобігає незаконній лісозаготівлі та контрабанді деревини.

"Причина цього полягає в тому, що нинішня заборона на експорт не досягає цілі запобігти незаконному вирубуванню лісу. Вона лише служить потребам деяких зацікавлених груп деревообробної промисловості, дозволяючи їм отримувати винятковий і необмежений доступ до лісових ресурсів, щоб власноруч ними скористатися. Заборона на експорт не запобігає вирубуванню лісів. Вона також не запобігає нелегальній лісозаготівлі чи контрабанді лісу, адже завдяки такій забороні подібна незаконна діяльність стає ще прибутковішою", - йдеться в заяві.

В ЄС заявили про готовність підтримати підвищення штрафів за такі порушення і більш ефективні правоохоронні заходи в цій сфері.

ЄС відзначає, що така заборона на експорт лісу-кругляка є обмеженням вільної торгівлі та суперечить міжнародним зобов'язанням України в рамках Світової організації торгівлі та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

"Ми працювали з українськими органами влади для пошуку рішення проблеми, що буде чесним балансом між, з одного боку, справедливим і рівним доступом до природних ресурсів, стимулюванням торгівлі, інвестицій та економічного розвитку, і, з іншого - захистом цінних і унікальних природних ресурсів України", - резюмується в заяві.

У представництві ЄС розцінюють твердження про те, що європейська сторона має намір задовольнити свої "егоїстичні" інтереси, наполягаючи на скасуванні мораторію на експорт лісу, як помилкові.

Нагадаємо, відсутність чітко визначеної законодавчо відповідальності підприємців за несанкціоноване вирубування і експорт лісу призвело до того, що Верховна Рада ввела заборону (мораторій) на експорт необробленого лісу. Вона набула чинності 1 грудня 2015 року. Закон забороняє протягом 10 років експортувати за кордон лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, т.зв. ліс-кругляк тощо.

У листопаді президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна скасує мораторій на експорт лісу-кругляка, що дозволить ЄС надати країні транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Спільна робоча група уряду та парламенту розробила законопроект, який знімає мораторій на експорт лісу з України і збільшує штрафи за вирубування дерев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram