ГоловнаПолітика

Сім'я Пшонки перевезла свій ювелірний бізнес з Краматорська до Криму

В анексованому Криму підприємство Пшонки розмістилося в Севастополі.

Сім'я Пшонки перевезла свій ювелірний бізнес з Краматорська до Криму
Фото: 4ubuk.blogspot.se

Сім'я колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки вивезла свій ювелірний бізнес із міста Краматорськ Донецької області в анексований Росією Крим.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні "Золото Пшонки" - спільний проект "Радіо Свобода" і каналу "UA: Перший".

Як з'ясували журналісти, восени 2014 року в Севастополі відкрилося ювелірне підприємство ТОВ Ювелірний завод "Золотий стандарт". За даними Єдиного держреєстру юридичних осіб РФ, його засновником є Євгенія Фрігеш (Бурова) - дружина Михайла Бурова - помічника екс-нардепа Артема Пшонки (син Віктора Пшонки).

"Саме на Бурова було оформлено ювелірний бізнес сім'ї Пшонки в Краматорську до Революції гідності й до анексії Криму", - йдеться в розслідуванні.

За часів президентства Віктора Януковича сім'я Пшонки контролювала декілька ювелірних підприємств у Краматорську: "Укрзолото", "Золото" і "Бомонд преміум". Особисто Віктор і Артем Пшонки їх власниками не були, а засновниками ТОВ "Торговий дім Укрзолото" були вказані декілька людей, серед яких Буров.

Одним із засновників інших двох підприємств - ТОВ Ювелірний завод "Золото" і ТОВ Краматорська ювелірна фабрика "Укрзолото" був Ігор Косарєв - ще один помічник Артема Пшонки, а фірмою "Бомонд Преміум" керував Юрій Кононов, який до цього працював в "Укрзолото".

Побувавши в Краматорську, журналісти виявили, що через події на Донбасі багато ювелірів закрили своє виробництво і вивезли обладнання в інші регіони України. За місцем реєстрації фірми "Бомонд Преміум" виявилося, що ювелірного заводу там уже немає, а місцеві ювеліри розповіли, що обладнання з Краматорська ювелірних заводів сім'ї Пшонки вивезли до Криму.

Нагадаємо, в лютому 2014 року Пшонка втік з України і був оголошений у розшук. За останніми даними, він перебуває в Росії. Йому інкримінують заволодіння протягом 2010-2014 років бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділеними на будівництво нової будівлі ГПУ. Крім того, його підозрюють в організації умисних вбивств під час розгону Майдану.

Востаннє екс-генпрокурор з'являвся на публіці 13 квітня 2014 року в Ростові-на-Дону, де він давав прес-конференцію разом з Януковичем та екс-міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram