ГоловнаПолітика

Порошенко оперативно підписав закон про відтермінування змін до Конституції

Президент схвалив поправки до регламенту, які змінюють конституційну процедуру.

Порошенко оперативно підписав закон про відтермінування змін до Конституції
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон, прийнятий Верховною Радою в четвер, який дозволяє відкласти ухвалення змін у Конституцію в частині децентралізації.

Про це повідомила прес-служба голови держави.

Депутати за допомогою голосів Опозиційного блоку прийняли поправки в регламент, які дозволяють завершити конституційну реформу на наступній сесії.

Згідно з попередньою версією регламенту, якщо прийняття конституційних поправок у цілому не відбувається на сесії, наступній після сесії, на якій їх прийняли в першому читанні, то такий законопроект вважають не ухваленим.

Верховна Рада змінила цю статтю, доповнивши її реченням такого змісту: "Якщо законопроект про внесення змін до Конституції України був попередньо затверджений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього затвердження, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній після неї черговій сесії".

Нагадаємо, один з пунктів Мінських угод передбачав проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової конституції, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

31 серпня 2015 року проект змін до Конституції, розроблений на виконання цього зобов'язання, ухвалили в першому читанні.

Згідно з процедурою, прописаною в самій Конституції, підсумкове голосування 300 голосами мало відбутися на "наступній черговій сесії" парламенту, яка закінчується наприкінці січня 2016 року. В іншому разі процес зміни Конституції повинен розпочатися заново.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram