ГоловнаПолітика

Іванчук заперечує, що є "сірим кардиналом" влади

Амплуа публічного політика не дуже тішить нардепа.

Іванчук заперечує, що є "сірим кардиналом" влади
Фото: 24tv.ua

Народний депутат, голова комітету ВР з економічних питань Андрій Іванчук заперечує, що є сірим кардиналом української влади.

Про це він заявив в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною".

"Нав'язувати людям якісь ярлики, у моєму випадку - абсолютно необґрунтовані, - це така політична технологія", - сказав Іванчук.

Зазначимо, що журналісти й експерти фіксують сьогодні існування своєрідного "тіньового уряду", що складається з людей, які приймають рішення де-факто. Серед них називають Миколу Мартиненка, Ігоря Кононенка й Андрія Іванчука. Сам Іванчук цей факт відкидає.

"По-перше, це неправда. По-друге, мені про це нічого невідомо. Щодо прийняття рішень, то хочу запевнити: є президент, є прем'єр-міністр, є спікер парламенту, є голова РНБО і відповідні міністри, які дійсно, в консультаціях, у діалозі приймають ключові для країни рішення", - парирував він.

При цьому голова економічного комітету не приховує, що є людиною прем'єр-міністра.

"Питання: хто ти? Періодично його ставить собі кожна людина, хоча б - раз на рік - у день народження: хто ти, як прожив життя, чого досягнув і т.д. Можу вам одне сказати, Соню, сьогодні я - народний депутат, голова комітету з економічної політики. Так, безумовно, я - давній товариш Арсенія Петровича Яценюка, і це покладає на мене дуже велику відповідальність. Оскільки все, що я роблю, насамперед як голова комітету, я повинен стовідсотково відпрацьовувати: щоб закони були якісними, щоб вони швидко проходили в парламенті", - зазначив Іванчук.

При цьому він додав, що останнім часом у відношенні нього в ЗМІ з'явилося дуже багато бруду.

"Спочатку я думав, що можна займатися політикою, зберігаючи при цьому непублічність. Однак дуже швидко зрозумів: якщо ти не займаєшся публічністю, вона займеться тобою. Багатьом зручніше звинувачувати мене в тому, до чого я не маю жодного стосунку, ніж поставити мені запитання й отримати на нього чесну відповідь", - говорить нардеп

Він визнав, що частково звинувачення, що звучать проти нього, шкодять і прем'єру, проте додав, що охочі зашкодити Яценюкові, знайдуть спосіб це зробити. І як приклад навів спроби втягнути прем'єр-міністра в корупційний скандал, який раніше вибухнув у Кабміні.

"Дуже багато дурниць було в ЗМІ. Ви ж розумієте, що використовується все, щоб тільки не дати можливості робити те, що ти робиш. І ще. Коли критикують прем'єра, його міністрів, на мій погляд, це свідчить про те, що вони правильно діють, значить - зачепили чиїсь інтереси, «наступили на хвіст» і т.д. Якщо про чиновника нічого не говорять - виникають питання, значить, усе всіх влаштовує", - акцентував Іванчук.

Водночас він розповів, що не пішов би в політику, якби Арсенієві Яценюку (його давньому другові з університетських часів) - політику-початківцю - не знадобилася допомога.

"До 2004 року я займався бізнесом, що дало мені можливість відчувати себе самодостатньою людиною. У 2009 році - очолив «Фронт змін», і ми почали разом з Арсенієм Петровичем займатися політикою, для мене це був свідомий вибір. Я розумів, що для мене це дуже велика відповідальність і що це кардинально змінить моє життя. Якби це залежало тільки від мене, очевидно, я прожив би якось інакше цей період життя", - заявив нардеп.

Докладно читайте в повному тексті інтерв'ю "Андрій Іванчук: «Порошенко не має претензій до роботи Яценюка. Не мав, не має і, думаю, не матиме»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram