ГоловнаПолітика

Конфлікт на Донбасі ризикує перерости в континентальну війну, - Турчинов

Путіна треба зупинити, вважає голова РНБО.

Конфлікт на Донбасі ризикує перерости в континентальну війну, - Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Конфлікт, що розгортається на Сході України, має комплексний і довгостроковий характер.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов у доктринальній статті «Сучасні виклики України в умовах кризи світового порядку», надрукованій в американському аналітичному журналі The American Interest, яка спричинила агресивну реакцію РФ.

"За багатьма ознаками він (конфлікт на Донбасі - ред.), поряд із війною на Близькому Сході, нестабільністю і військовими конфліктами в Північній Африці, зростанням напруження у відносинах Китаю з Японією і В'єтнамом, агресивними провокаціями КНДР проти Південної Кореї, є симптомом наростання кризи глобальної системи міжнародної безпеки і дестабілізації світового порядку загалом", - пише Турчинов.

На його думку, в середньостроковій перспективі можливе значне зростання масштабів та інтенсивності конфліктів у США, країнах ЄС, КНР, РФ, Індії, Пакистані, Туреччині, Ірані, Ізраїлі й ін.

"Ці загрозливі тенденції можуть поставити світ на межу загальносвітового військового конфлікту, який своєю чергою може бути і повномасштабною війною з можливим застосуванням ядерної та інших видів зброї масового ураження, і системою менших конфліктів різного ступеня інтенсивності, результатами яких стане формування нового світового порядку", - йдеться в статті.

"Для України це означатиме можливість залучення в континентальну війну, імовірність якої зростає через масовий мілітаристський психоз, що охопив Російську Федерацію. Мілітаристське безумство зростає на тлі відвертої неспроможності Кремля вирішувати нагальні внутрішньополітичні, економічні та соціальні проблеми без експлуатації імперсько-шовіністичних ідеологем і фантомів зовнішніх ворогів. Психологічні комплекси та пропагандистські кліше сталінського СРСР вигадливо переплелися в сучасній Росії з уявленнями і стереотипами гітлерівської Німеччини: «фортеця в облозі» сюрреалістично поєднується зі «змовами зрадників» і «ударом ножем у спину»", - резюмував голова РНБО.

Зупинити такий сценарій, на його думку, може підвищення стандартів НАТО, згуртованість країн у вирішенні конфліктів і закінчення війни на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram