ГоловнаПолітика

Рибак запевняє, що Рада не вводитиме НС

Відставку уряду у вівторок теж не розглядатимуть

Рибак запевняє, що Рада не вводитиме НС
Фото: Макс Левин

Голова Верховної Ради Володимир Рибак наголошує, що питання можливості введення в країні надзвичайного становища не розглядатимуть на позачерговій сесії парламенту 28 січня.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Рибака.

Він додав, що на позачерговій сесії розглядатимуть одне питання - ситуація в країні і мирні шляхи розв'язання політичної кризи.

Він зазначив, що жодні документи про введення надзвичайного стану в Україні "ніде не розглядалися, вони не готуються, і це питання на позачерговій сесії не буде розглядатися".

Рибак також висловився з приводу вимог опозиції, серед яких - відставка уряду.

"Ми повинні визначитися на погоджувальній раді і розглянути це питання відповідно до закону", - сказав він, нагадавши, що це питання можна розглядати, починаючи з 4 лютого.

Щодо вимог опозиції про проведення дострокових виборів президента, парламенту, органів місцевого самоврядування, Рибак зазначив, що для цього потрібно розглядати питання про внесення відповідних змін до виборчого законодавства.

Рибак також зазначив, що закони, ухвалені 16 січня, набули чинності. При цьому він додав: якщо депутати мають зауваження до їх змісту, вони повинні підготувати відповідні зміни до будь-якого з них, і парламент їх розгляне. "Іншого законного шляху сьогодні немає", - заявив він.

Нагадаємо, згідно із законом "Про правовий режим надзвичайного стану", НП набуває чинності згідно з президентським указом, який протягом двох днів стверджує Верховна Рада. У законі згадано сім підстав для введення НС . Серед них - масові заворушення, які супроводжуються насильством над громадянами; спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу; необхідність відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади. На час НС (до 30 діб в Україні та до 60 діб в окремих регіонах) "військове командування" - Збройні сили, МВС і СБУ - отримують додаткові повноваження.

За умов НС влада може обмежувати свободу пересування громадян, ввести комендантську годину, вилучити вогнепальну та холодну зброю, встановити "особливі правила користування зв'язком" та Інтернетом, а також здійснювати "примусове відчуження майна юридичних і фізичних осіб".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram