ГоловнаПолітика

Банки відмовляють кандидатам у депутати відкривати виборчі рахунки

НБУ зобов'язав банки дотримуватися закону про вибори.

Банки відмовляють кандидатам у депутати відкривати виборчі рахунки

Національний банк України зобов'язав банки дотримуватися законодавства про вибори і не відмовляти у відкритті рахунків виборчих фондів.

"У Національний банк України надходять численні звернення від кандидатів у народні депутати України та їх представників про відмову у відкритті рахунків виборчих фондів деякими установами банків. У зв'язку з цим зобов'язуємо банки забезпечити виконання вимог закону України "Про вибори народних депутатів" та нормативно-правових актів Національного банку з відкриття рахунків виборчих фондів партій і кандидатів у народні депутати України", - йдеться в листі регулятора до комерційних банків.

Відповідно до закону послуги банків з відкриття та закриття рахунків виборчого фонду та їх функціонування надаються безкоштовно. Установа банку за користування коштами, що знаходяться на рахунках виборчого фонду партії, відсотки не нараховує і не виплачує.

Згідно з чинним законодавством, партія, кандидати в народні депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, відкриває один накопичувальний рахунок виборчого фонду в банку України в Києві і не більше ніж один поточний рахунок у банку на території одного одномандатного виборчого округу.

Кандидат в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі відкриває один поточний рахунок власного виборчого фонду в банку України за місцезнаходженням окружної виборчої комісії.

Місцева організація партії, кандидат у депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови відкривають один поточний рахунок власного виборчого фонду в банку, який визначається територіальною виборчою комісією за місцем знаходження відповідної виборчої комісії.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram