ГоловнаЕкономікаФінанси

Колишнього власника банку "Стандарт" оголошено в розшук по лінії Інтерполу

З банку незаконно вивели 900 млн гривень.

Колишнього власника банку "Стандарт", що збанкрутував на початку 2015 року, оголошено в розшук по лінії Інтерполу.

Про це повідомила прес-служба Фонду гарантування вкладів у понеділок.

На кінець 2014 року найбільшим акціонером банку "Стандарт" було ТОВ "Медіа Імідж" Віталія Тарана. Людина з таким ім'ям, підозрювана в розкраданні (ч. 5 ст. 191 КК) і відмиванні грошей (ч. 3 ст. 209 КК), є в розшуковій базі МВС.

За даними Фонду, власники та посадові особи "Стандарту" в 2013-2015 роках незаконно видали 903,8 млн гривень кредитів підконтрольним фіктивним компаніям. Після цього гроші конвертували в готівку, знімали в касах банків і використовували для оплати за фіктивними валютними контрактами.

Кредити видавалися з умовою "відкладеного" забезпечення в термін до кінця місяця. В останні дні місяця "на папері" оформляли забезпечення, яке вже в перші дні наступного місяця звільнялося банком від обтяження. Заставниками, як правило, виступали кілька підконтрольних фіктивних підприємств. Таким чином, на підставі таких кредитних договорів з банку фактично виводилися гроші і створювалася імітація забезпеченості перед Національним банком України.

При цьому кредити юросіб є найбільш суттєвою групою активів банку і становлять майже 98% затвердженої ліквідаційної маси - 870 млн грн, тоді як їх ринкова вартість була визначена незалежними суб'єктами оціночної діяльності більш ніж у 30 разів нижчою - 28 млн грн.

Як наслідок, при заявленій "на папері" балансовій вартості всіх активів банку понад 892 млн грн, їх оціночна вартість виявилася в 20 разів нижчою - 41 млн грн.

За фактом протиправних дій колишніх власників і посадових осіб банку "Стандарт" щодо заволодіння коштами цього банку до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про вчинені кримінальні правопорушення та оголошено підозри начальнику управління активних операцій і в.о. голови правління.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram