ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк перевипустив 100-гривневу банкноту УНР

Українській валюті цьогоріч виповнюється сто років.

Національний банк вирішив випустити сувенірну банкноту "Сто гривень", яка відтворює дизайн купюри, введеної в обіг 17 жовтня 1918 року. Вона не є платіжним засобом.

Таким чином регулятор вирішив відзначити сторіччя введення в обіг перших українських паперових грошей, ідеться на сайті НБУ.

Навесні 1918 року український уряд вирішив змінити назву грошей з "рублі" на "гривні", щоб підкреслити спадкоємність традицій держави з часів Київської Русі.

Найціннішою з художньої точки зору стала купюра номіналом 100 гривень, розроблена і виконана Георгієм Нарбутом. На ній було зображено великий вінок з квітів, плодів, овочів, пшениці. З двох боків від нього зображені жінка в національному костюмі зі снопом пшениці та серпом у руці і чоловік у фартуху, що спирається на молот, обвитий лавром.

Написи зворотного боку були включені у великий картуш з рослинно-плодового орнаменту, з боків якого зображені декоративні колони. Вінчав композицію тризуб, обрамлений лавровим вінком.

Сувенірна банкнота 2018 року, яка повторює цей дизайн, випущена тиражем 100 тисяч одиниць. Купити її можна буде з 17 грудня в пунктах продажу: відділах касових операцій і реалізації нумізматичної продукції, відділах грошового обігу департаменту грошового обігу НБУ в регіонах, банках-дистриб'юторах.

Нагадаємо, в листопаді НБУ випустив шестикутні монети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram