Захід уже придивляється до України після 2015 року

Остання зустріч міністрів закордонних справ ЄС за участю США показала, що Європа не бачить майбутнього з Януковичем…

Останні події навколо Києво-Святошинського суду витиснули на другий план важливий міжнародний захід.Зустріч міністрів закордонних справ Європейського Союзу за участю заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд, присвячена Східному партнерству після Вільнюського саміту, показала, що, по-перше, Захід не бачить Януковича на посаді Президента після 2015 року, по-друге, придивляється до майбутніх кандидатів від опозиції.

На зустрічі міністрів, що відбулася 10 січня в литовському місті Тракаї, було представлено план дій до підписання Асоціації й окреслено, як будуватимуться відносини між Україною та ЄС до 2015 року й після 2015-го.

Від української влади демонстративно не запросили міністра закордонних справ Леоніда Кожару, що можна розглядати як елемент санкцій проти владних представників. Натомість до Литви поїхав співголова міжпарламентського комітету Україна – ЄС Петро Порошенко. За повідомленням ЗМІ, Захід влаштував оглядини Порошенка як одного з майбутніх претендентів на президентську посаду від позиції.

Кандидатом номер один на нинішній момент вважається Віталій Кличко.

Якби Україна була Сполученими Штатами Америки чи, скажімо, Францією, то ми б уже напевне знали, хто буде обраний Президентом у березні 2015 року. Розрив між Януковичем і Кличком у другому турі, відповідно до соціологічних опитувань не залишає шансів для чинного Президента.

Але, напевне, саме тому, що Україна не США і не Франція, робити стовідсоткові прогнози не береться ніхто. Арсенал, до якого українська влада може вдатися для самозбереження, досить широкий, і це у світі розуміють: від технологічного очорнення, зняття з виборів через квазі-судову систему – до фізичного усунення…

Після оприлюднення грудневої соціології почали «оглядини» й інших можливих кандидатів.

Наступний, після Тракая, «оглядний» захід очікується під час Мюнхенської конференції з безпеки, яка відбудеться з 31 січня по 2 лютого 2014 року. Про участь у конференції в Мюнхені уже заявили близько двадцяти глав держав та урядів, півсотні міністрів закордонних справ, а також десять керівників міжнародних організацій. Загалом на форумі очікується близько 300 політиків та експертів з питань політики безпеки з усього світу, передає Deutsche Welle. Зокрема, на цю зустріч поїдуть Кличко й Порошенко.

Захід уже поділяє Україну «до Вільнюса» й «після Вільнюса». Але, схоже, «післявільнюський» період, на думку європейців, триватиме недовго – не пізніш як до березня 2015 року.

Там, схоже, нарешті остаточно усвідомили, що за Януковича угода про Асоціацію підписана бути не може. І про неї треба вести розмову вже з іншими людьми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram