ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Губернаторський гамбіт: коли власні інтереси вище партійних

“Ми вас хочемо попросити, — звернувся з проханням голова облдержадміністрації Василь Ядуха до представників Летичівщини, — підтримати 28 жовтня Миколу Васильовича (Дерикота — авт.), щоб далі розвивався Летичівський район. Це теж саме, що ви підтримуєте мене”.

Фото: Віталій Тараненко

Це відео, зняте на День незалежності, стало притчею во язицех. Офіційно Ядуха дав зрозуміти підзвітній громаді, що він налаштований тягнути до Верховної Ради свого однопартійця. Тим паче, що пан Дерикот встиг послужити на посаді першого заступника регіонала-губернатора.

Натомість вийшло, як у народній казці: дивився лисицею, а думав вовком. Голова ОДА (про це говорить офіційна статистика виборів) зробив ставку на “чужинця”, котрий зайшов на округ в амплуа Діда Мороза: роздавав подарунки, будував дитячі майданчики, засівав грошима церкви і не тільки. Маловідомий на Поділлі колишній губернатор Дніпропетровщини Віктор Бондар за передвиборний календарний період вбився у пір’я та склав гідну конкуренцію “своєму” Миколі Дерикоту.

Розглянемо ті райони Старокостянтинівського 191 округу, на які безпосередньо тривалий час мав вплив Ядуха.  Як видно, у підсумку ці райони й відіграли ключову роль у визначені переможця виборів.

Виборчі дільниці Віньковецького району (680066-680104) – 39 дільниць

Перемогу Бондар здобув на 34 дільницях, Дерикот — на 5. Найбільше голосів екс-губернатор Дніпропетровщини зібрав у смт Віньківці (на трьох дільницях — 1676). Тут, як кажуть, посприяли старі зв’язки з боку губернатора Василя Ядухи. Адже Віньковецький район нинішньому очільнику не чужий — протягом 1996-2002 років Василь Степанович керував “парадом” району. А перед обранням до Верховної ради (квітень-травень 2006 року) очолював тамтешнє приватне підприємство “Зоряний шлях”. Також Ядуха працював депутатом Віньковецької районної ради (1999-2002 роки).

Водночас загальний залік по Віньківцях у пана Дерикота становив 211 голосів.

З фурором відбулося голосування для пана Бондаря й у селі Зіньків Віньковецького району, де розмішувалися дві дільниці. На ВД №680082 за нього проголосували 352 особи, за Дерикота — 84; на ВД №680083 — 62 голоси проти 19. Свого часу на цей населений пункт мав вплив пан Ядуха. Тут він працював на посаді комерційного директора СТОВ “Зіньків”.

У “рідних” Дашківцях (ВД №680079) Віктор Бондар зібрав практично максимальну кількість голосів виборців, залишивши для потенційного переслідувача “крихти”. Посудіть: за Віктора Васильовича проголосувало 293 виборці, за Миколу Васильовича — чотири. Дійшло до сміху, коли двійник Бондаря узяв більше голосів (14) за Дерикота, опозиціонера Валерія Мурзу і народного депутата III скликання Івана Чижа.

Виборчі дільниці Деражнянського району (680257-680312) – 56 дільниць

У Деражнянському районі за Бондаром пішло 25 дільниць, за Дерикотом — 9. Ще за довго до виборів Віктор Васильович зробив значні фінансові вливання в цей район. Зокрема, у центрі Деражні звів з нуля дитячий майданчик, замінив у дошкільних закладах вікна на металопластикові. Вершиною “благодійності” заїжджого кандидата були суттєві грошові пожертви на храми, про які він не цурався розповідати на власній сторінці у “Фейсбуці”. На думку керівника виборчої кампанії Об’єднаної опозиції у Хмельницькій області та народного депутата “БЮТ-Батківщина” Василя Кравчука, це виявилося індикатором для підкупу виборців. “Те, що мені болить — це залучення священнослужителів до передвиборчої кампанії, яких банально купили і через них намагалися вплинути на вірян. Яскравий приклад спостерігався у 191 виборчому окрузі, де кандидат у народні депутати Віктор Бондар роздавав солідні гроші церковним отцям з визначною метою”, — наголосив він.

Вочевидь особисту зацікавленість у проштовхуванні Бондаря тут мав і Василь Ядуха, який очолював Деражнянський район протягом 2003-2005 років.

Партія і кандидат — єдині?

Одразу після оприлюднення екзит-полів та підрахунку голосів за партійними списками з’явилася інформація на одному з Інтернет-сайтів, що кар’єра губернатора Василя Ядухи в небезпеці. Мовляв, через великий відсоток підтримки опозиційних сил на Хмельниччині. Сам Василь Степанович зберігав спокій удава і в коментарі “Незалежному громадському порталі” повідомив, що задоволений результатами виборів. “За тиждень до виборів у розмові з колегами-опозиціонерами я сказав, що Партія регіонів візьме в області 18-19 відсотків. Реально вгадав! Я задоволений результатом, адже вперше на Хмельниччині за Партію регіонів проголосувало 120 тисяч людей. Це найкращий результат серед західних областей”, — сказав Ядуха.

А тепер увага! Високі досягнення “регіонів” забезпечили три мажоритарні округи: 191, 192, 193. Так, округ Дерикота (він є головою Старокостянтинівської районної організації ПР) вніс в скарбничку 20,67%. Округ самовисуванця-регіонала Володимира Мельниченка витягнув 20,50% підтримки. Найпрогресивнішим виявився округ самовисуванця-мільйонера Олександра Гереги — аж 24,16% “за” ПР.

Неозброєним оком видно, що командний гравець Дерикот чітко виконав місію збирача голосів прихильників ПР, чим додав політичного “довголіття” Ядусі. За що одержав дірку від бублика. Можемо припустити, що не обійшлося без кулуарних домовленостей, а Віктор Бондар зумів, як мінімум на п’ять років, убезпечити себе від кримінального переслідування депутатською недоторканністю. Нагадаємо, що 2010 року стосовно Бондаря Генпрокуратура порушила кримінальну справу. Його звинувачували у сприянні навмисному знесенню незавершеного будівництва автовокзалу “Теремки” та завданні таким чином державі збитків на суму понад 5,5 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram