“Помаранчева чума”, або Демократія по-путінськи

“Умом Россию не понять,

Аршином общим не измерить:

У ней особенная стать —

В Россию можно только верить”.

Фёдор Тютчев

Нам достеменно не відомо, що мав на увазі російський поет Тютчев, який 28 листопада 1866 року написав ці віршовані рядки.

Проте через два з половиною століття його “прозовий нащадок” і без п’яти хвилин Президент Росії Володимир Путін узявся у письмовій формі (публікаціями у популярних ЗМІ) навертати на свій бік вередливий електорат. Мовляв, це вже не той Путін, що правив Росією з 2000 року, а інший, — такий собі “Гаррі Поттер”, який готовий виконати будь-які обіцянки, зайшовши утретє на “царський” престол. Прикметно, що путінська “істерія” синхронно відбувається на фоні масштабних демонстрацій опозиції та незгідних громадян з кремлівською політикою.

Свіжа стаття ВВП “Демократия и качество государства”, що вийшла сьогодні у газеті “Комєрсант”, відрізняється від попередніх надто медовим стилем і розкішним припудренням мізків своїх співвітчизників. Автор, котрий буцімто живе в іншому вимірі, жодним словом не обмовився про демонстрації людей, що вилилися у красномовний лозунг “Путин уходи!”

Фото: EPA/UPG

— Нам не нужны балаган и соревнование в раздаче необеспеченных обещаний, - стверджує Путін. — Нам не нужна ситуация, когда демократия сводится к вывеске, когда за “народовластие” выдается разовое развлекательное политическое шоу и кастинг кандидатов, где содержательный смысл выхолащивается эпатажными заявлениями и взаимными обвинениями. А настоящая политика — уходит в тень закулисных сделок и решений, которые ни с каким избирателем не обсуждаются в принципе”. Володимир Володимирович мислить архаїчними категоріями та спрощує всенародну дискусію до радянського штампу: “Болтун — находка для шпиона”.

Опус російського Прем’єра все ж таки дає зрозуміти, що колос стоїть на глиняних ногах. Коли Путін говорить, що громадяни, за підсумками року роботи начальника районного відділу поліції, повинні його оцінити, і у разі нерпофпридатності, списати. Так само, на думку, ВВП, народ має поступити з начальником ЖЕКу чи суддею. Які ж висновки має зробити Путін по завершенні недавнього майже 100 тис. мітингу на Болотній площі, де інтелігенція та опозиція в унісон підтвердила профанацію курсу тандему Путін-Медвєдєв? Правильно — проковтнути солодку пілюлю у вигляді Поклонної гори, куди було завезено тисячі “прихильників” ВВП. Дивно, що “проплачені росіяни” з острахом говорять про проект “Помаранчева чума”. Адже путінський режим з астрономічною швидкістю наближує цей день Х. Риторичне запитання: наскільки безболісно революція може відбутися у Росії?

Фото: news.ru

Натомість Путін нині настільки стурбований виборчою кампанією, що для нього поняття “демократія”, як абракадабра. Приміром, конвеєр народного штабу кандидата у президенти випускає “нафаршированих чічікових”. Зокрема, закріпленим у штабі в Астраханській області рахується народний артист Росії Еммануїл Віторган. Але водночас його син Максим спростовує цю інформацію, наголошуючи, що батько відмовився від цієї пропозиції. Тож не дивно, що російська “пандрьошка” ближче до президентських виборів готова продемонструвати не одну дещицю сюрпризів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram