Корупціонер – до святкового столу

Сьогодні, 25 січня у коридорах Хмельницької облдержадміністрації свято – День народження шефа-губернатора Василя Ядухи. Поки чиновницька братія готує вітальні листівки, мізкує над вибором подарунків, Василь Степанович оформив собі лікарняний. Вочевидь, що керманича області положила у горизонтальне положення не стільки простуда, скільки черговий корупційний скандал. Адже з приходом пана Ядухи до керма Хмельниччини явище корупції/хабарництва чомусь розквітло, як підсніжники після снігу. Здебільшого підлеглі голови ОДА “погоріли” на залагодженнях земельних питань.

Корупціонер – до святкового столу
Фото: ord-ua.com

Оказія, що трапилася зі заступником голови Городоцької райдержадміністрації Петром Рогаю, якраз виявилася неочікуваним подарунком до іменин губернатора. Напередодні він вимагав та одержав від хмельничанина 700 доларів хабара за сприяння у наданні йому в оренду земельної ділянки для ведення товарного сільгоспвиробництва на території району. Відповідно, прокуратурою Хмельницької області порушено кримінальну справу щодо нього за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Але цей корупційний випадок не тягне на рекорд. Справжнім рекордсменом (і це визнало саме МВС України!) став уже колишній голова Новоушицької РДА Анатолій Сажієнко. Він торік намагався отримати понад 10 млн. 500 тисяч гривень за виділення та зміну цільового призначення земельної ділянки площею 33 га.

Анатолий Сажиенко
Фото: news2000.com.ua
Анатолий Сажиенко

Під корупційний зорепад на Хмельниччині минулоріч потрапило й тріо перших осіб Летичівського району (голова РДА Марія Літвін, її донька, керівник апарату райради Наталія Склонна і начальника відділу земельних ресурсів Наталія Ковальчук). За версією прокуратури, голова РДА обіцяла виділити підприємцеві 50 соток землі за 30 тис. дол. Той погодився дати спочатку половину, решту, коли отримає ділянку. Завдаток на суму 2 тис. дол. узяла собі пані Ковальчук, решту передала Н.Склонній. Тож приз “За винахідливість” у кишені цих посадовців, котрі нині перебувають під судом.

Єдине, що у цій ситуації не стикується, - це заяви Президента Віктора Януковича про тотальну боротьбу з корупцією. “Наші зусилля в частині рішучого викорінення корупції наштовхуються на опір людей, які звикли збагачуватися за державний кошт. Саме корупція сьогодні є основною загрозою для України. У мене є політична воля її побороти, незважаючи на посади чи політичну приналежність”, - вихвалявся глава Української держави перед Парламентською асамблею Ради Європи у червні 2011 року. У дійсності виходить знайомий сюжет: Змій Горинич собі стинає голови, які у нього одразу виростають. Це підтверджує другий рік поспіль глобальна антикорупційна неурядова організація Transparency International. За її оцінкою, у рейтингу країн за рівнем корупції за 2010 р. Україна посіла 134 місце серед 178 країн світу. А за підсумками 2011 року Україна розташувалась на 152 місці, розділивши “почесне місце” з Таджикистаном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram