Аватар для Тимошенко: чи порятує міжнародна “Батьківщина” українську?

Поки українська невиїзна і тепер уже колоніальна опозиціонерка Юлія Тимошенко готує продовження листа диктатору, її чоловік Олександр приміряє на себе костюм не лише політичного біженця, а й міжнародного волонтера. Відтепер про діяння Президента України Віктора Януковича і компанії з перших уст знатимуть передусім мешканці Праги. Днями акторські проби Олександр Тимошенко встиг зняти на популярному “Радіо Свобода”.

Аватар для Тимошенко: чи порятує міжнародна “Батьківщина” українську?
Фото: Макс Левин

Родзинкою передачі виявилося зізнання новоспеченого емігранта про те, що він “разом з колегами засновують міжнародне громадське об’єднання “Батьківщина”. Під призмою співпраці з українською діаспорою та моніторингу дотримання прав людини і свобод громадян, а також принципів демократії в Україні, схована головна мета — порятунок леді Ю і підняття на хоругви рейтингу її політичного дітища ВО “Батьківщина”.

А тим часом в Україні “польові командири” нечисленних вуличних акцій у підтримку Тимошенко, здається, ділять шкуру не вбитого звіра. Перша “командна заміна” стосувалася багаторічного незмінного керівника парламентської фракції “БЮТ-Батьківщина” Івана Кириленка. Його на лавці запасних замінив амбітний та цілеспрямований колишній СБУшник, нардеп Андрій Кожем’якін. Очевидно, тандем Турчинов-Кожем’якін є певною противагою (монополією) для внутрішніх доморощених лідерів. Таких, як “луганський прорив-2011” Наталія Королевська. Їм вдалося на деякий час ізолювати від “бютівського ложа” Наталію Юріївну, змусивши шукати соратників у близькій до Тимошенківського блоку Українській соціал-демократичній партії (УСДП). Плюс керівництво фракції вліпило їй ще догану за парламентські прогули.

Загалом, парламентські вибори для ВО “Батьківщина” можуть стати не лише своєрідним чистилищем для невірних. Позаяк риторичною залишається відповідь на запитання, хто очолить список тимошенківців (за умови, якщо Тимошенко надалі сидітиме у в’язниці). Гіпотетично це могла зробити “правиця” леді Ю Олександр Турчинов. Проте невдалий політичний досвід за часів мерської кампанії у Києві може знову зіграти злий жарт як із Олександром Валентиновичем, так із електоральним попитом на його політичну силу.

Що ж тоді залишається? Саме так — відкрити штаб-квартиру “Батьківщини” у столиці Чехії Празі, що планує зробити чоловік Тимошенко. Не виключення, що з числа залучених експертів свої послуги надаватиме людина, котра добре знайома з українськими реаліями та діяльністю попереднього уряду Юлії Володимирівни. Академік НАНУ, заслужений діяч науки і техніки України, екс-міністр економіки в уряді Тимошенко (2007-2010 рр.) Богдан Данилишин. До речі, він один з перших чиновників помаранчевої влади, кого комфортно “пригріли” закордоном.

Операція під кодовою назвою “врятувати нерядового в’язня Тимошенко”, яку також проводитиме міжнародне громадське об’єднання “Батьківщина”, буде продовженням поки що глухої української опери “Юлі — волю”. Сюжетна лінія вочевидь буде збережена і полягатиме у подальшій апеляції до європейської спільноти. Такий розвиток подій зараз вигідний для контргероя, Президента України Віктора Януковича, який довів: європейське базікання його не цікавить і готовий до “кумівства” з “єдиноросами” Медвєдєвим і Путіним.

А ось чи порятує міжнародна “Батьківщина” українську, залежатиме від запропонованого дієвого рецепту лікування української політичної проституції (це слова спікера Володимира Литвина в інтерв’ю журналу “Кореспондент”) та проведення щеплення на дотримання Конституції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram