Прозоре формування Верховного Суду як позитивний результат судової реформи

Можна багато говорити про важливість для України судової реформи та позитивні зміни, що відбулись після її ухвалення, проте людська природа завжди потребує доказів. Найочевидніший на даний час, безумовно, формування нового складу Верховного Суду, що має замінити систему вищих спеціалізованих судів – господарського, адміністративного, цивільних та кримінальних справ. Судова реформа відкрила доступ до професії фахівцям, чий адвокатський, науковий чи сукупний стаж не менше 10 років. Це буде “нова кров”, що якісно оновить суддівський корпус.

Як результат – до Вищої кваліфікаційної комісії суддів документи подали 846 кандидатів. Після розгляду заяв ВККС допустила до тестування на 120 місць 653 особи. Важливо, що кожен третій кандидат - не суддя, а претендент з адвокатським чи науковим стажем.Окрім того, в результаті судової реформи ми отримали і новий підхід при оцінюванні фахового рівня кандидатів. На 30 січня заплановане анонімне письмове тестування кандидатів на місця суддів Верховного Суду. Триватиме воно 240 хвилин Враховуючи, що складатимуть тестування усі претенденти одночасно, ВККС було орендовано окремий павільйон в одному з виставкових комплексів Києва.

В переліку питань, з якими на сайті ВККС може ознайомитись кожен, 300 загальних. Вони стосуються конституційного права, антикорупційного законодавства, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод . Окремо є блоки питань для кандидатів на посаду судді Касаційного адміністративного суду, Касаційного господарського суду, Касаційного кримінального суду та Касаційного цивільного суду. Загалом це 118 сторінок запитань, щоправда, у ВККС попередили, що до тестування питання будуть допрацьовуватись та доповнюватись. Очікується, що за кожною спеціалізацією буде мінімум 1000 питань, тоді як зараз їх від 250 до 350. Рахувати кількість отриманих кандидатами балів буде машина, а результати тесту розмістять одразу на сайті ВККС

Наступний етап кваліфікаційного оцінювання - виконання 2 лютого практичного завдання, на яке буде відведено 300 хвилин. І тестування, і виконання практичних завдань транслюватиметься он-лайн в Інтернеті, що робить практично неможливим упереджений підхід при оцінюванні результатів.

Попереду в рамках судової реформи відбудеться переатестація усього суддівського корпусу, а це майже 9000 суддів, з детальним вивченням суддівського досьє, в якому будуть відомості про всі справи, що їх розглядав суддя. Складатиметься таке досьє на кожного суддю чи кандидата на посаду судді за безпосередньої участі громадськості. Вивчатимуться також і декларації суддів: майнова, родинних зв’язків та доброчесності. Усі судді, які не були готові працювати за новими правилами та до публічності ще до набрання чинності змін до Конституції подали у відставку, що також є позитивом.

Загалом же приємно спостерігати, як в рамках судової реформи оновлюється судова система і на скільки прозоро відбувається цей процес. Раніше про таке неможливо було і мріяти.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram