ГоловнаБлогиБлог Сергея Сулимы

Проблеми індіанців шерифа не хвилюють

Українець - це звучить гордо!? Який розділовий знак в кінці цього речення слід поставити кожному українцю, відповідаючи на це запитання: знак оклику, чи знак питання? Багато українців, на жаль, дадуть різні відповіді.

Днями у Львові закінчив свою роботу черговий, десятий «Світовий Конґрес Українців», який раз на п'ять років збирає представників нашої нації з усіх куточків світу. Форум викликав небувалу апатію у всіх верств населення, починаючи від Президента України і закінчуючи її рядовими громадянами.Через два дні після початку роботи конгресу, кількість переглядів відео з доповідями лідерів опозиції на цьому форумі, в Ютюб, коливалося від нуля до декількох сотень. Говорити про те, що Конгрес мав би транслюватися на одному з центральних ТВ - каналів взагалі не доводиться. Сумні висновки, прямо чи опосередковано, могли зробити глядачі, що дивилися виступи доповідачів цього поважного зібрання: відсутність національної ідеї, розмиті цілі, роз'єднаність нації, забагата кількість гетьманів на душу населення. Ось далеко не повний перелік хвороб, притаманних українському суспільству. Крім того, є ще жорстке протистояння влади і опозиції. Єдине, що їх якось об'єднує, так це прагнення до підписання договору про асоціацію з ЄС.

Сумні слова Лесі Українки «Без надії сподіваюсь» озвучені на форумі Олегом Тягнибоком, на жаль, вже більше ста років діють на українців, як пророцтво. І навіть зараз, на 22-му році незалежності України, не втратили своєї актуальності. Нація вмирає в прямому і переносному сенсах цього слова.

Хто з усіх відомих особистостей, що мають українське коріння, і проживають за межами України, з гордістю несе звання - українець? Останнім, наскільки я знаю, був видатний балетмейстер та хореограф Серж Лифар, який більшу частину життя прожив у Франції, але завжди і всюди вважав себе українцем.

Юрій Шевчук, Міла Куніс, Дастін Гоффман, Міла Йовович, Стів Возняк, Сільвестер Сталлоне і багато - багато інших особистостей, що мають українське коріння ніколи не згадували про своє українське походження в країні свого проживання. Чи зверталася до цих чи інших відомих людей керівництво України або «Всесвітнього конгресу укаінцев» за допомогою в промо-кампанії «Увімкни для світу Україну»? Питання - з категорії риторичних. У світі нас швидше вважають ізгоями ніж самодостатньою нацією, у чому, звичайно, чимала заслуга всіх наших правителів.

Прикладів неповаги до української нації чимало і серед людей, що зростали і відбулися як особистості на нашій землі. З останніх: несподіваний переїзд до Москви співачки Анастасії Приходько, а також наміри зробити теж саме Тіни Кароль. Поки український народ буде вважати, що його не обходить неповажне ставлення до себе зовнішніх опонентів, вищевказаних зірок естради чи будь-яких інших сил, він на врядче буде заслуговувати на повагу у світової спільноти. Говорячи український народ, я маю на увазі представників всіх національностей, що проживають на українській землі.

Повертаючись до згаданих поп – зірок. Можливо не найкращою, але адекватною відповіддю на їх бажання переселитися до Москви могла б бути позиція Міністерства закордонних справ України про визнання цих жінок персонами нон грата на території України принаймні на декілька років. Хай собі косять капусту у Росії.

P.S. Не беручи до уваги деякі геополітичні та економічні чинники, нам слід пом’ятати, що проблеми України – нікого іншого не турбують і не будуть турбувати окрім самих українців. Зі святом Незалежності України!

Сергей Сулима Сергей Сулима , Антиквар, галерея "АтрибутЪ"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram