ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Як оптимізувати розподіл накопичених громадами коштів?

Нагальною проблемою для багатьох українців є неналежний стан закладів освіти і медицини у їх населених пунктах. Забезпечення можливості місцевим радам використовувати накопичені кошти на розвиток свого регіону дозволить у майбутньому вирішити вищезазначену проблему за рахунок додаткового фінансування освіти і медицини.

Внесення змін до статті 209 Земельного кодексу України зумовлене потребою врегулювання проблеми нераціонального використання коштів органами місцевого самоврядування, а саме розміщення значних фінансових ресурсів головами відповідних рад на депозитах у комерційних банках та подальше непрозоре вільне використання нарахованих відсотків.

Фото: facebook.com/merkieva

Причиною зловживань органів місцевого самоврядування є наявність в бюджетах достатньої кількості територіальних громад коштів, що надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, але, у зв’язку з відсутністю необхідності фінансування визначених кодексом витрат, не використовуються для інших суспільно корисних цілей. У зв’язку з цим я підготував та вніс на розгляд Верховної Ради проект Закону «Про внесення змін до статті 209 Земельного кодексу України (щодо встановлення додаткових напрямків використання коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва)» (реєстраційний номер 4893-1).

Законопроект має на меті розширення напрямів використання коштів, які надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, з метою забезпечення можливості місцевим радам використовувати ці кошти на експлуатацію дорожньої системи місцевого значення, будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг, будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів охорони здоров’я, освіти, культури, що знаходяться у комунальній власності. Раціональна система управління на будь-якому рівні – від місцевого до загальнодержавного – вимагає не тільки вміння накопичувати ресурси, але, насамперед, правильно їх використовувати, враховуючи пріоритетні проблеми громад.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram