«Сімейний» бюджет держави Януковича і Абрахам Маслоу

Лише для власників ексклюзивних карток «Друг Сім’ї» 2014 рік стане ще одним роком покращення та процвітання, для всіх решти – він так і залишиться роком стабільності. Рік синього коня принесе Україні держбюджет, в якому злободенні інтереси суспільства враховано лише у такому обсязі, у якому вони збігаються з примітивними потребами та егоїстичними примхами високопосадових політичних кулінарів, які спекли новорічний бюджетний пиріг.

Фото: Макс Левин

Ієрархія бюджетних потреб української влади у 2014 році цілком збігається з трьома найнижчими щаблями загальновідомої «піраміди Маслоу». Піклуючись про свої фізіологічні потреби (вода, їжа, сон, секс), влада змушена була на 8,3% збільшити видатки на Міністерство доходів і зборів. Діяльність відомства «сім’янина» Олександра Клименка обійдеться українським платникам податків на 490 мільйонів гривень дорожче, ніж це було у 2013 році. Ймовірно, така щедрість є не лише винагородою за успішне впровадження податкової реформи в Україні, але й авансом за реалізацію складних завдань з наповнення держказни, які поставлені перед податківцями у 2014 році.

Інстинктивно прагнучи задовольнити свою потребу в безпеці (безпека здоров’я, майна, майбутнього), мешканці владного небосхилу виявили бюджетну турботу і піклування одразу про кілька профільних відомств. Заплановано на 7% (22,2 млн. грн.) збільшити наші з вами видатки на Управління державної охорони – підпорядкований Президенту правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує охорону Гаранта та інших безцінних вищих посадових осіб держави. Міністр внутрішніх справ, «сімейний» чоловік Віталій Захарченко, отримає додаткових 13,2 мільйони гривень (на 4,2% більше, ніж в минулому році). Ні – не для захисту прав та свобод громадян чи охорони громадського порядку, а суто на керівництво та управління діяльністю органів внутрішніх справ.

Як подяку за лояльність, Міністр оборони Павло Лебедєв може розраховувати на додаткових 14,8 мільйонів гривень (6,7%) для керівництва та управління збройними силами. Чого не можна сказати про збройні сили в цілому, адже державне фінансування на підготовку військ та розвиток озброєння суттєво скоротиться на 783 мільйони гривень. Разом з тим, Головне управління розвідки Міноборони отримає додаткових 26,7 мільйони гривень, що повинно слугувати додатковим стимулом для виявлення справжніх та уявних терористів і викриття зловорожих намірів не братських до України іноземних держав. Не залишився в стороні бюджетного розпилу і Андрій Клюєв – кому, як не йому доведеться координувати внутрішню політику у сфері національної безпеки та оборони у випадку несподіваного введення надзвичайного стану. Аванс за таку роботу – додаткових 11 мільйонів гривень (майже на 9% більше, ніж в 2013 році), що виділені на Раду національної безпеки і оборони.

Соціальні потреби (дружба, кохання, прихильність) є наступним щаблем в «піраміді Маслоу». Завчасно відчуваючи життєво необхідну потребу у любові і підтримці з боку виборців, партія влади вирішили аж на 3,6 мільярди гривень (на 4% більше, ніж в 2013 році) збільшити фінансування на Міністерство соціальної політики. Зробити усіх виборців на кілька гривень щасливішими і тим самим реалізувати їхні передвиборчі мрії – завдання спеціально підібране для Наталії Королевської. Окрім цього, немає кращого способу відновити чи зміцнити дружбу, як повернути задавнені борги. В ролі героя, який щедро розплачується за борги влади народними грошима, виступатиме Міністр фінансів і друг «сім’ї» Юрій Колобов. Для обслуговування внутрішнього та зовнішнього державного боргу його відомство додатково отримає майже 10 мільярдів гривень (на 28% більше, ніж у 2013 році).

Але навіть прийняття Держбюджету у незмінному вигляді – запропонованому Урядом та Президентом і без врахування правок та зауважень опозиції – не дозволить Сім’ї задовольнити дві найвищі потреби в ієрархії Маслоу – потребу в повазі і самовираженні. Бо повагу не купиш соціальними ініціативами чи погрозами «законного» застосування сили. Для здобуття поваги потрібно володіти гідністю, яку виборюють не у високих кабінетах, телестудіях чи за фортечними мурами, а через щире служіння людям і вміння їх чути. Для самовираження ж людина повинна займатися тим, що у неї дійсно добре виходить. А в Уряду і Президента вже не перший рік зовсім не виходить реформувати совкове обличчя України і побудувати розвинуту європейську державу – від Свердловська до Чопа і від Севастополя до Новгород-Сіверського.

Олександр Неберикут Олександр Неберикут , Громадський активіст, аналітик Громадської мережі ОПОРА (Львів)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram