ГоловнаБлогиБлог Максима Білоусенка

Підпишемо? Чи не підпишемо?

Верховна Рада продемонструвала свою неготовність голосувати за принциповий євроінтеграційний закон і на вихідні "заморозила" зовнішньополітичний курс України.

Фото: Макс Левин

Неприйняття останього законопроекту, який стоїть на шляху України до асоціації з ЄС, може стати останьою краплею терпіння і кінцем лояльного сталення Європи до Януковича. Провладними депутатами все більше обговорюється тема, що Євросоюз погодиться підписувати угоду про асоціацію України навіть без вирішення питання Тимошенко.

Політтехнологи Банкової притримуютсья думки, що Україна більш потрібна Євросоюзу, ніж Євросоюз Україні. Мовляв, наша держава є пілотним проектом у напрямку розширення ЄС за рахунок країн колишнього соціалістичного табору. А питання Тимошенко є політичним "вибриком" Європи.

Торгуючись за вигідні кредити та дешевий газ з Росією, влада забуває про можливість застосування санкцій з боку ЄС. Адже непідписання угоди про асоціацію буде великою геополітичною поразкою Євросоюзу перед Росією. А цього Європа нам аж ніяк не пробачить.

Тож перше, що чекає на владу у разі зриву саміту у Вільнюсі це великий медіа удар європейських ЗМІ на тему її корумпованості та недієздатності. При чому головними спікерами у ньому будуть не європейські аналоги Дмитра Кисєльова, а лідери провідних країни євросоюзу, наприклад Анлега Меркель.

Далі на Україну чекатиме ізоляція, тому подальша гра у євроінтеграторів, на яку так розраховує Банкова, може скінчитись не розпочавшись.

У випадку застосування санкцій з боку ЄС, російський тиск, про який розповідав 7 листопада Олександр Єфремов під час брифінгу, покажеться владі легким бризом у сонячну погоду.

Небажання відпускати Тимошенко лікуватися закордон, звинувачуючи її у відмиванні коштів разом з Лазаренком, також зможе спровокувати зворотню реакцію. У такому випадку Європа, у якій діє дуже жорстке законодавство про відмивання коштів, може розгорнути інформаційну війну тільки з протилежними козирями. Більше року тому тема введення санкцій вже широко обговорювалася єврочиновниками напередодні минулорічних виборів.

Тому створення депутатської групи по розробці законопроекту дає чималі перспективи на ухвалення потрібного законопроекту на позачерговій сесії. Це не може не дратувати єврочиновників, адже 26 робочих візитів до України допоки не принесли вагомих зрушень. Аби не робота місії Кокса-Квасневського та їх останні зустрічі з Віктором Януковичем та Володимиром Рибаком, питання Тимошенко могло успішно провалитися під час голосування ще 7 листопада.

Проте наразі все йде за сценарієм Банкової. Його суть полягає у затягуванні часу з розробкою депутатською групою ще одного законопроекту, яким дозволятиметься лікування засудженних закордоном.

Маючи абсолютну бішість у робочій групі, ПР зможе написати максимально зручний для себе законопроект, а опозиція, мотивуючи "виключним прагненням у підписанні асоціації з ЄС", за це проголосує. При тому, що сама леді Ю і місія Кокса-Квасневського вже вказали на бажаний для прийняття законопроект.

Наразі всі ми є свідками політичного тролінгу, суть якого полягає в тому, аби максимально налаштувати українців на євроінтеграцію, а потім, за допомогою парламенту, дестабілізувати відносини з ЄС. І як наслідок у ситуацію втрутиться Віктор Янукович. Його остаточне слово у питанні євроінтергації України стане неабияким медіа приводом у підготовці до виборів 2015 року.

А поки все у нашій країні вирішуватиметься як завжди – в останній момент, у цьому випадку на позачерговій сесії ВР, яку можуть оголосити у будь-який момент. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram