Чим треба займатися, щоб не платити податок на бездітність?

Податок на бездітність та інші способи переслідування батьків, що не бажають розповсюджувати злидні в державі та піддавати своїх майбутніх дітей загрозі чергових реформ Януковича, вигадали саме представники чинної влади. Воно й не дивно. Це класика: вони живуть в іншому світі, не у світі голодних та бідних простих людей. За останні 5 років нас, українців, стало менше на мільйон людей, а відомий вислів «Нас 52 мільйони» перетворився на фантастичний міф з далекого минулого.

Фото: dokument.pp.ua

7 квітня 2012 року Арсеній Яценюк та Леся Оробець внесли до Верховної Ради низку законопроектів. Серед них – зміни до Податкового кодексу України, які передбачають, зокрема, стимулювання роботодавців оплачувати перебування дітей працівників у дошкільних навчальних закладах через надання їм податкових пільг. Також, передбачено суттєве зниження податкового навантаження на підприємців, які вкладають кошти у ремонт, реконструкцію та будівництво дитячих садочків. Проблема дефіциту місць у дитячих садочках та побори з батьків на ремонти та їх утримання вже перетворилися у соціальну трагедію. Станом на 2012 р. лише половина дітей відповідного віку були охоплені дошкільними закладами. Ця проблема має свої наслідки: замість працевлаштування - мами лишаються вдома та ледь не животіють, спираючись на утриманські подачки від держави.

Українці щомісяця сплачують від 15 до 17%, які згодом розчиняються у Межигір’ях та вертолітних майданчиках, в кращому випадку, витрачаються на міжнародні подорожі чартерними рейсами міністрів. А тому, було б доцільно, матерям, що народжують Україні синів та доньок, знизити податки. Зокрема, цими законопроектами пропонується встановити залежність ставки податку до кількості усиновлених або народжених дітей. Так, буде знижено податки до 10% для матерів, які мають двох дітей, до 5% - для матерів, які виховують трьох дітей і повністю звільнено від оподаткування тих, хто має п’ятеро і більше дітей.

Материнство – це важка відповідальна праця, і, як будь-яка праця, вона має оплачуватися. У свою чергу, законодавці вважають за доцільне виплачувати матеріальну допомогу на рівні прожиткового мінімуму матерям, які виховують трьох і більше дітей до 18 років. Законом передбачено тижневу оплачувану відпустку для батька у зв’язку із народженням дитини. Вказана ініціатива дозволить допомогти матерям подолати психологічні проблеми, спричинені народженням дитини та зміцнити зв'язок у сім’ї.

Додатково, законопроектом № 10415 «Про почесне звання України «Мати-героїня» прагнуть усунути недоліки чинного законодавства, пов’язані з присвоєнням цього звання. Чимало матерів похилого віку, які виховали п’ятьох і більше дітей, померло, так і не отримавши належної їм грошової винагороди. А тому, необхідно встановити: чіткий перелік документів для подання клопотання; послідовний порядок та строки внесення та розгляду клопотань та подань всіма відповідним органами, чіткі строки виплати одноразової матеріальної допомоги у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму (30 днів після присвоєння звання).

Прийшов час потішити своєю турботою наших матерів та їх родини. Міцна держава починається саме з щасливої родини.

Євгенія Кузьміна Євгенія Кузьміна , Президент Всеукраїнського Благодійного Фонду «Нас врятують діти»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram