ГоловнаБлогиБлог Андрія Руденка

Прокуратура здійснює незаконний вплив на суд

14 січня 2016 року Дніпровський районний суд міста Києва у зв’язку із критичним станом здоров’я, змінив запобіжний захід Ганишу В.В., якого підозрюють у державній зраді, із тримання під вартою на домашній арешт.

Василий Ганыш
Фото: https://twitter.com/ivaputilov
Василий Ганыш

А вже 16 січня 2016 року в засобах масової інформація пролунала інформація, що прокуратурою порушено кримінальне провадження стосовно суддів, які змінили запобіжний захід підсудному.Також, стало відомо про звернення прокуратури до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та оскарження судового рішення.

ВККС України підтвердила слова прокуратури про звернення із скаргою на суддів.

Однак, Прокуратура АР Крим відмовилась повідомляти про наявність кримінального провадження проти суддів.

Разом з тим, як стало відомо, сьогодні відбувається збір інформації про осіб, які робили обстеження, готували і підписували висновок, з медичних установ витребовують особисту медичну інформацію стосовно діагнозу та проведеного обстеження Ганиша В.В., лікарів починають викликати на допит.

Така поведінка прокурора є наслідком слабкої позиції сторони обвинувачення.

Після порушення кримінального провадження проти суддів, ці ж судді відмовили прокурору в обранні запобіжного заходу Ганишу В.В. у виді тримання під вартою, відводі всього складу колегії суддів.

Наступним етапом може стати визнання доказів недопустимими, зокрема, портретної експертизи.

Нагадаю, свідок Янковський відмовився повідомити першоджерело свідчень, тобто інформацію про осіб, які нібито були присутні в парламенті Криму і вели звідти зйомку. За законом, свідчення особи, яка відмовилась повідомити першоджерело визнаються недопустимим доказом.

Третій свідок досі не прибув вже на сьоме засідання суду. Суд вже застосував до такого свідка процедуру приводу.

В народі в таких ситуаціях кажуть, що «справа розвалюється».

Вкотре наголошую на відкритість сторони захисту.

Ми ні від кого не ховаємось, виконуємо ухвалу суду стосовно домашнього арешту. Наразі Ганиш В.В. перебуває в Білоцерківській міській лікарні №1, де отримує довгоочікувані медичні послуги.

Я хочу полегшити роботу слідчим прокуратури АР Крим по збору інформації щодо медичного обстеження, результати якого були додані до матеріалів справи.

Надаю копію висновку.

Як це було.

03 листопада 2015 року було прийнято третє судове рішення за чотири місяці про проведення судово-медичного обстеження.

Контроль за виконанням ухвали було покладено власне за прокурорами Прокуратури АР Крим Хальзєвим С.І. та Букреєм В.С.

Проте люди, які повинні були бути в курсі всіх подробиць і обставин медичного обстеження, зараз займаються тим, що розслідують подробиці його проведення.

Бездіяльність адміністрації Київського СІЗО і Прокурати АР Крим, а також інституту ім. Амосова, змусили мене як захисника звернутись до Інституту серця МОЗ України, який очолює Борис Михайлович Тодуров.

Так, це той самий Тодуров, якого розглядають як одного із кандидатів на посаду Міністра охорони здоров’я.

Під час першої зустрічі на початку грудня, він чітко сказав: «Ми не говоримо про винуватість чи невинуватість особи. Наше завдання допомогти людині, у якої є проблеми із серцем».

Наприкінці грудня, коли у мене були на руках результати обстеження, зокрема, коронарографія, результати біохімічного аналізу крові тощо, я звернувся до Інституту серця для роз’яснення діагнозу і отримання рекомендацій.

В силу етичних моментів, я не можу говорити все, але стан здоров’я Ганиша В.В. був такий, що вони навіть не роздумували над питанням йти в суд в якості спеціаліста чи ні.

Принагідно хочу відзначити стандарти роботи клініки, яку очолює пан Тодуров та неухильне дотримання його підлеглими Клятви Гіпократа.

Ми вважаємо, що порушення кримінального провадження на наступний день після прийняття судового рішення та публічне висвітлення цієї інформації є тиском на суд та судову систему в цілому.

Всі ці факти та документи вже додані до заяви в Європейський суд з прав людини, який розглядає скаргу Ганиша В.В. проти України зафактами незаконного позбавлення волі, незабезпечення права на медичні послуги та інші порушення прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram