ГоловнаСвіт

Нетаньягу каже про перекидання частини військ з Гази до кордону з Ліваном. США попереджають про реакцію Ірану

"Насамперед для оборони", пояснив рішення очільник ізраїльського уряду.

Нетаньягу каже про перекидання частини військ з Гази до кордону з Ліваном. США попереджають про реакцію Ірану
Очільник ізраїльського уряду Беньямін Нетаньягу
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив вчора місцевому Channel 14, що нинішня фаза бойових дій проти ХАМАСу у Смузі Гази згортається, пише Associated Press.

Таким чином створюються умови для того, щоб Ізраїль направив більше військ до свого північного кордону, щоб протистояти ліванському ісламістському шиїтському угрупованню “Хезболла”.

Політик зазначає водночас, хоча армія близька до завершення поточного наземного наступу на місто Рафах на півдні Гази, це не означає, що війна проти ХАМАСу закінчилася. Однак в анклаві знадобиться менше військ, що звільнить сили для боротьби з Хезболлою.

“У нас буде можливість перекинути частину наших сил на північ, і ми це зробимо. Насамперед для оборони”, ‒ cказав Нетаньягу. Це також може дозволити десяткам тисяч переміщених ізраїльтян повернутися додому, підкреслив очільник уряду.

Водночас Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун попередив, що на будь-який військовий наступ Ізраїлю на Ліван відреагує Іран, ставши на бік “Хезболли”.

Він додав, що Тегеран підтримує бойовиків ХАМАС у Газі, але надасть більшу підтримку Хезболлі, “особливо якщо вони відчують, що "Хезболла" зазнає серйозної загрози”.

Браун також сказав, що США навряд чи зможуть допомогти Ізраїлю захиститися від ширшої війни "Хезболли", так само як вони допомогли Єрусалиму відбити іранський шквал ракет і безпілотників у квітні. За його словами, від ракет меншої дальності, які "Хезболла" регулярно пускає через кордон із Ізраїлем, відбиватися важче.

Військовий додав, що Сполучені Штати продовжують переговори з ізраїльськими лідерами та застерігають від розширення конфлікту. Ключовий меседж полягає в тому, щоб “подумати про наслідки будь-якої операції в Лівані, про її розгортання і влив не лише на регіон, але й на наші сили в регіонах”, каже американець.

  • “Хезболла”, яку підтримує Іран, почала завдавати ударів по Ізраїлю майже відразу після транскордонної атаки ХАМАСу 7 жовтня, яка спровокувала війну в Газі. Відтоді Ізраїль і “Хезболла” майже щодня ведуть перестрілку, але останніми тижнями бойові дії загострилися, викликаючи побоювання щодо повномасштабної війни.
  • “Хезболла” є набагато сильнішою за ХАМАС, і відкриття нового фронту підвищить ризик більшої загальнорегіональної війни за участю інших іранських проксі та, можливо, самого Ірану, що може завдати серйозної шкоди та масових жертв по обидва боки кордону.
  • 12 червня "Хезболла" атакувала Ізраїль із застосуванням близько 170 ракет. 
  • З 7 жовтня ізраїльські авіаудари по Лівану вбили понад 400 людей, більшість з яких були членами “Хезболли”, але серед загиблих також були понад 70 цивільних осіб. Унаслідок ударів Лівану на півночі Ізраїлю загинули 15 солдатів і 10 цивільних.
  • Вчора стало відомо, що міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант їде до Вашингтона для переговорів на високому рівні через проблему зі скороченням постачань зброї.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram