ГоловнаСвіт

Лідер румунських ультраправих виступив проти передачі Patriot Україні

Сіміон вважає, що система Patriot "повинна залишитись для захисту румунів, і Румунія не повинна вступати в жодну війну".

Лідер румунських ультраправих виступив проти передачі Patriot Україні
Джордж Сіміон
Фото: Джордж Сіміон

Лідер ультраправої партії "Альянс за союз румунів" Джордж Сіміон розкритикував рішення влади країни про передання Україні румунської системи ППО Patriot.

Про це він повідомляє "Європейська правда".

Сіміон вважає, що система Patriot "повинна залишитись для захисту румунів, і Румунія не повинна вступати в жодну війну".

Він також наголосив, що Румунія перебуває в розпалі президентської кампанії, 15 вересня відбудуться вибори. 

Джордж Сіміон попросив румунських посадовців ухвалити рішення про передачу Patriot тільки після обрання нового президента Румунії.

Лідер "Альянсу за союз румунів" минулого тижня першим оголосив про те, що висуває свою кандидатуру на посаду президента Румунії. Згідно з опитуваннями, він має 13,5% підтримки, і знаходиться на третьому місці після заступника генсека НАТО Мірчі Джоане та прем'єр-міністра Марчела Чолаку.

Крім того, СБУ в 2023 році підтвердила заборону в'їзду в Україну для Сіміону "в інтересах нацбезпеки". 

  • Сьогодні, 20 червня, румунська Вища рада національної оборони під час засідання на чолі з президентом країни Клаусом Йоханнісом ухвалила рішення передати Україні систему Patriot.
  • Питання передачі Україні системи Patriot у Румунії обговорюють давно. На початку травня президент Йоганніс говорив про це із президентом США Джо Байденом.

  • Згодом Йоганніс заявив, що передача ЗРК Patriot Києву не має призвести до послаблення протиповітряної оборони його країни і повинна вирішуватися Вищою радою національної оборони.

  • 14 червня У Румунії ввели в експлуатацію другу систему Patriot, на черзі ще дві до кінця року. До кінця 2027 року до країни прибудуть ще три ЗРК із Штатів. 

  • Румунія підписала зі США контракт на 4 мільярди доларів щодо постачання Patriot ще у 2017 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram