ГоловнаСвіт

Філія ІД, причетна до теракту під Москвою, кілька разів намагася атакувати Францію, − Макрон

Президент Франції висловив бажання “якнайшвидше знайти винних”, пообіцявши “розширення співпраці” з Росією в цьому питанні.

Філія ІД, причетна до теракту під Москвою, кілька разів намагася атакувати Францію, − Макрон
Фото: EPA/UPG

Філія угруповання “Ісламська держава”, яка взяла відповідальність за теракт у Підмосков'ї, протягом останніх місяців намагалася здійснити кілька атак на Францію.

Про це заявив президент країни Емманюель Макрон, пише Le Parisien.

“Ця група кілька разів намагалася торкнутися французької землі”, − сказав він.

Президент Франції висловив бажання “якнайшвидше знайти винних” і закликав продовжувати “ефективну боротьбу з цими групами, які проєктують себе в кількох країнах”, пообіцявши “розширення співпраці” з Росією в цьому питанні.

“Відповідальність за атаку на Москву взяла “Ісламська держава” в Хорасані.Ця організація загрожує Франції та була залучена до кількох нещодавніх зірваних планів атак у кількох європейських країнах, включно з Німеччиною та Францією”, − додали у французькому уряді.

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен заявив, що Париж запобігає багатьом атакам. “Кілька атак Ісламської держави були зірвані на національній території, зокрема наприкінці 2022 року”, − сказав він. За словами Дарманена, прикладом є арешти у Страсбурзі “ще до вчинення злочинів”.

  • Увечері 22 березня у Красногірську, що біля Москви, група осіб у тактичному спорядженні увірвалася в Crocus City Hall, де мав відбутися концерт групи "Пікнік" і влаштувала стрілянину.
  • Під час атаки пролунали вибухи, спалахнула масштабна пожежа. Згодом стало відомо про 133 загиблих та 152 постраждалих. 
  • Наступного дня відповідальність за теракт у Підмосков'ї взяла на себе ІДІЛ. Водночас лідер РФ Володимир Путін намагався звинуватити у ньому Україну. Демократиний захід ці звинувачення відкинув.
  • Увечері 24 березня у Єлисейському палаці президент Франції Еммануель Макрон скликав Раду оборони та національної безпеки через теракт. У країні рівень терористичної загрози підняли до найвищого рівня, ввівши третій рівень плану “Вігіпірат” (Vigipirate) − екстрений напад.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram