ГоловнаСвіт

Bloomberg: Конгрес та Білий дім домовились про понад трильйон доларів на фінансування уряду

Тепер у обох палат парламенту є час до опівночі п'ятниці, щоб проголосувати й уникнути шатдауну.

Bloomberg: Конгрес та Білий дім домовились про понад трильйон доларів на фінансування уряду
Фото: betterworldcampaign.org

Бюджетні суперечки в США, схоже, нарешті лишилися позаду. За інформацією Bloomberg, лідери обох партій в Конгресі та Білий дім дійшли остаточної згоди щодо фінансування уряду до 30 вересня 2024-го.

Останньою перепоною на шляху до порозуміння ще під час вихідних залишалося питання бюджету Департаменту внутрішньої безпеки. Проте в понеділок сторони все ж знайшли компромісне рішення.

У підсумковому проєкті на діяльність низки урядових установ, зокрема Держдепартаменту, міністерства охорони здоров'я, міністерства освіти, Пентагону тощо, закладено суму в 1,1 трильйона доларів. 

Тепер законотворцям потрібно встигнути сформулювати проєкт та схвалити його в обох палатах до опівночі п'ятниці, 22 березня, щоб уникнути часткового шатдауну. За правилами Палати представників, подання документа має відбутися не пізніше, ніж за 72 години до голосування. А у Сенаті для внесення його до порядку денного цього тижня знадобиться згода усіх 100 сенаторів.

  • У Сполучених Штатах немає єдиного закону про бюджет: фінансування уряду регулюється цілою низкою окремих законів.
  • У разі, якщо Конгрес не встигає схвалити новий документ до завершення дії попереднього, в країні настає повний або частковий шатдаун: уряд не має права працювати без фінансування.
  • Конгресмени можуть відтерміновувати дедлайн, залишаючи фінансування на минулорічному рівні, що й відбулося у лютому. 

  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram