ГоловнаСвіт

МЗС Росії викликало посла США і погрожує видворенням американських дипломатів

Росіяни заявляють про "спроби втручання у внутрішні справи країни" напередодні виборів.

МЗС Росії викликало посла США і погрожує видворенням американських дипломатів
Лінн Трейсі
Фото: telesurenglish.net

Міністерство закордонних справ Росії викликало посла США Лінн Трейсі і попередило її про можливе видворення американських дипломатів, які здійснюватимуть "спроби втручання у внутрішні справи країни".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Спроби втручання у внутрішні справи РФ, включаючи підривні акції й розповсюдження дезінформації в контексті виборів і спеціальної військової операції (так росіяни називають війну проти України, – ред.), жорстко і рішуче припинятимуться аж до видворення у статусі «persona non grata» причетних до подібних дій співробітників посольства США", – йдеться в заяві росіян.

Москва оприлюднила це попередження напередодні президентських виборів 15 – 17 березня, на яких, очевидно, перемогу вкотре отримає Володимир Путін, який очолює РФ понад 20 років.

МЗС також закликало посольство США припинити підтримку трьох американських некомерційних освітніх організацій, які внесли до переліку "небажаних".

У посольстві США заяви МЗС Росії поки що не коментували.

  • 26 січня 2023 Трейсі прибула до Москви. Вона стала першою жінкою, котра керувати американським диппредставництвом у РФ. Її призначили 21 грудня. Прибуття Трейсі до Москви відбулося на тлі високої напруги між США та Росією. Останніми роками персонал посольства в Москві був значно скорочений, що ускладнило прийом віз та інші консульські послуги.
  • У вересні МЗС Росії вручило Трейсі ноту про "несумісність зі статусом дипломата" дій першого і другого секретарів посольства Джеффрі Сілліна і Девіда Бернстайна і вимагало їх висилки з РФ.
  • У серпні ФСБ висунула колишньому співробітнику генконсульства США у Владивостоці громадянину РФ Роберту Шонову звинувачення у "співпраці на конфіденційній основі з іноземною державою". Держдепартамент США засудив арешт Шонова і назвав звинувачення на його адресу необґрунтованими.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram