ГоловнаСвіт

НАТО створить у Польщі центр тренування та обміну досвідом з українськими військовими – JATEC(оновлено)

Тренувальний центр створять у Бидгощі. 

НАТО створить у Польщі центр тренування та обміну досвідом з українськими військовими – JATEC(оновлено)
Фото: facebook/Єгор Чернєв

Рішення про створення у польському Бидгощі тренувального центру, в якому тренуватимуться та підвищуватимуть кваліфікацію українські військові, прийняли сьогодні у Брюсселі міністри оборони країн НАТО. Центр дозволить залучати військовослужбовців з країн Альянсу для обміну досвідом з уроків, які українські захисники винесли в ході російської війни. 

Про це сьогодні заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

"Сьогодні ми вирішили утворити спільний центр НАТО-Україна для тренування та військової освіти у місті Бидгощ, Польща, який дозволить Україні обмінюватися уроками, які винесені з російської війни, і створять структуру для українських сил щоб навчатися та тренуватися поряд із військами країн НАТО", – сказав Генсек. 

Він додав, що НАТО продовжуватиме "стояти поряд з Україною для безпеки України та для нашої безпеки".

Оновлення.

Міністр оборони України Рустем Умєров пізніше додав, що досвід України на полі бою є цінним досвідом.

"Досвід Українина полі бою, цінні уроки, отримані нашими військами з 2014 року і зокрема з початку повномасштабного вторгнення – здатні зробити нас стійкішими до майбутніх загроз. Для нас JATEC – це можливість посилити розробку нових технологічних підходів до підготовки до майбутніх загроз", – заявив міністр на засіданні Ради Україна – НАТО. 

Рішення про запуск JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) ухвалили за результатами засідання Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони. 

Завданнями Центру стануть: 

  • спільний аналіз та узагальнення досвіду в сфері оборони та безпеки
  • удосконалення системи підготовки та військової освіти 
  • сприяння підвищенню взаємосумісності 
  • розвиток спроможностей Сил оборони України 

"Це перша спільна інституція Альянсу та України. Фінальна ціль – досягнення повної взаємосумісності Збройних Сил України та сил країн НАТО", – заявив заступник Міністра оборони України з інституційного розвитку Станіслав Гайдер. 

  • Сьогодні, 15 січня, в межах засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони країн-членів НАТО у Брюсселі почалося засідання Ради Україна-НАТО. 
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на відкритті засідання зазначив, що учасники засідання обговорять надання подальшої підтримки Україні.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram