ГоловнаСвіт

Шарль Мішель відреагував на заяву Трампа про НАТО (оновлено)

Президент Євроради нагадав, що НАТО вже 75 років дбає про безпеку європейців, американців та канадців. Також заяви Трампа засудили і інші чиновники.

Шарль Мішель відреагував на заяву Трампа про НАТО (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Європейської ради Шарль Мішель відреагував на заяви Дональда Трампа про те, що він "заохочуватиме" Росію атакувати будь-кого з союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали свої фінансові зобов'язання. 

Заяву Мішель опублікував на своїй сторінці у соцмережі Х (Twitter).

Президент Євроради написав, що Північноатлантичний альянс вже 75 років забезпечує безпеку та процвітання для американців, канадців і європейців.

"Нерозважливі заяви про безпеку НАТО і солідарність за ст. 5 Північноатлантичного інтересу – це в інтересах лише Путіна. Це не додасть миру та безпеки у нашому світі. Навпаки, це лише додатково підкреслює, що ЄС потрібно негайно розвивати стратегічну автономію та інвестувати в оборону. І підтримувати наш альянс міцним", – написав Мішель. 

Він не згадав про Дональда Трампа, проте очевидно, що його заява є відповіддю на скандальні слова експрезидента США. 

Крім Мішеля, заяви Трампа розкритикували і інші чиновники. 

Єнс Столтендберг, генсек НАТО, заявив, що такі припущення підривають безпеку. 

"Будь-які припущення про те, що союзники не будуть захищати один одного, підривають всю нашу безпеку, включаючи безпеку США, і піддають підвищеному ризику американських і європейських солдатів", — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у письмовій заяві, передає The Guardian.

Він додав, що будь-яку атаку на НАТО зустрінуть об'єднаною і сильною відповіддю.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш сказав, що девіз НАТО "один за всіх, усі за одного" є конкретним зобов’язанням. 

"Підрив довіри до країн-союзників означає послаблення всієї НАТО", – написав він у X (Twitter). Він сказав, що жодна виборча кампанія не є приводом для гри з безпекою Альянсу".

Міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало повідомлення "Один за всіх і всі за одного" з хештегом #StrongerTogether у своєму X (Twitter).

  • Ймовірний кандидат на пост президента США Дональд Трамп заявив, що "заохочуватиме" Росію атакувати будь-якого із союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали своїх фінансових зобов’язань. Він зробив цю заяву під час передвиборчого мітингу в Конвеї, штат Південна Кароліна, напередодні первинних виборів президента від Республіканської партії штату 24 лютого.
  • У Білому домі назвали ці заяви "жахливими та безглуздими". 
  • Раніше Трамп заявляв, що "чудово ладнає" з Путіним і "збирається швидко вирішити жахливу ситуацію" з Україною.
  • Також він відмовився називати Путіна воєнним злочинцем і не захотів бажати Україні перемоги та заявив, що зможе зупинити війну за 24 години.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram