ГоловнаСвіт

В Іспанії продовжуються протести фермерів, прем'єр пообіцяв підтримку аграріям

Педро Санчес пообіцяв, зокрема, лобіювати спрощення бюрократії Єдиної сільськогосподарської політики ЄС.

В Іспанії продовжуються протести фермерів, прем'єр пообіцяв підтримку аграріям
Протести фермерів у Європі. Толедо, Іспанія, 6 лютого 2023 року
Фото: EPA/UPG

Фермери в Іспанії продовжили загальнонаціональні протести 7 лютого, блокуючи ключові дороги та центри розподілу продуктів харчування, таким чином домагаючись нових поступок від уряду, передає Anadolu Ajansı.

У парламенті прем'єр-міністр країни Педро Санчес оголосив, що Мадрид посилить так званий "закон про харчовий ланцюжок", щоб гарантувати, що фермери не будуть змушені продавати продукти харчування нижче від собівартості.

Санчес також запевнив, що Іспанія застосовуватиме "дзеркальні" положення при імпорті, щоб гарантувати, що продукція, яка надходить на ринок, відповідає стандартам ЄС.

Іспанський прем'єр пообіцяв лобіювати спрощення бюрократії Єдиної сільськогосподарської політики ЄС, яка є ще однією серйозною перешкодою для протестувальників.

Тим часом у Каталонії близько 1000 тракторів їдуть до центру Барселони, погрожуючи заблокувати основні дороги. Тут деякі фермери обурені обмеженнями на воду через посуху.

У своїй заяві профспілка фермерів округу Баш-Любрагат заявила, що заходи місцевої для боротьби з посухою є "тимчасовими пластирями, які не вирішують проблеми у середньостроковій та довгостроковій перспективі". Вони закликають до негайних інвестицій у різні водні ресурси, модернізації та засуджують, на їхню думку, "зловживання" гідроресурсами з боку енергетичних компаній, яких підтримує держава.

У середу була також запланована зустріч із очільником Каталонії Пере Арагонесом.

  • Напередодні іспанські фермери заблокували рух на деяких головних магістралях країни, приєднавшись до колег з інших європейських країн, які протестують проти збільшення цін на пальне, бюрократію та конкуренції з боку країн, що не входять до ЄС.
  • Як і фермери у Франції, Бельгії, Італії та Португалії, іспанські аграрії скаржаться на тяжкість європейської бюрократії, низькі ціни на продукцію і зростання витрат. За їхніми словами, жорсткі правила, що накладаються на фермерів ЄС для захисту довкілля, роблять їх менш конкурентоспроможними на противагу колегам з Латинської Америки чи європейських країн поза ЄС.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram