ГоловнаСвіт

Парламент Таїланду не обрав нового прем'єра (оновлено)

Законодавці не підтримали лідера партії "Move Forward", 42-річного бізнесмена Піту Лімджароенрата, на посаді очільника уряду.

Парламент Таїланду не обрав нового прем'єра (оновлено)
Лідер “Руху вперед” Піта Лімджароенрат
Фото: EPA/UPG

Законодавці Таїланду зібралися сьогодні, щоб обрати нового прем’єр-міністра, пише Associated Press.

Лідер партії "Рух вперед", 42-річний бізнесмен Піта Лімджароенрат зазнав невдачі у своїй першій спробі стати наступним прем'єр-міністром Таїланду, він не зміг отримати необхідну підтримку більш ніж половини двопалатного парламенту.

Багато людей утрималися та голосували проти нього. Очікується, що наступного тижня парламент проведе ще одне голосування, у якому Піта може брати участь, якщо його висунуть знову.

Перемога реформістської партії “Рух вперед” на виборах 14 травня мала означати кінець дев’яти років непопулярного правління, яке підтримувалося армією. Політична сила зайняла 151 із 500 місць у Палаті представників і сформувала коаліційний уряд. Вісім партій коаліції разом отримали 312 місць, тобто “здорову більшість”.

У середу виборча комісія заявила, що Піта порушив закон про вибори, і передала його справу до Конституційного суду для винесення рішення. Якщо суд визнає його винним, він може втратити місце в Палаті представників, бути виключеним з політики та отримати тюремний термін.

Більш безпосередньою перешкодою для приходу Піти до влади стало те, що прем'єр-міністр обирається спільним голосуванням Палати представників та 250-місного Сенату, члени якого були відібрані підтримуваним військовим режимом, встановленим після перевороту 2014 року. Піта, як і будь-який інший кандидат, має набрати як мінімум 376 голосів, щоб стати главою уряду.

Нагадаємо, у травні виборці азійського Таїланду “винесли приголомшливий вердикт” на користь опозиційної партії, яка закликає до радикальних реформ у країні. Перші результати парламентських виборів у королівстві показують, що політична сила “Рух вперед” перевершила усі прогнози та отримала 151 із 500 місць у нижній палаті Національної асамблеї Таїланду. Тепер рух на 10 місць випереджає лідера перегонів, партію “Pheu Thai”, яку очолює дочка експрем'єр-міністра Таксина Чинавата.

Аналітики називають це політичним землетрусом, який є значним зрушенням у громадській думці. Це також явна відмова країни від двох військових партій нинішнього уряду та прем’єр-міністра Праюта Чан-Очі, який керував державним переворотом, що усунув обраний уряд у 2014 році. Правляча коаліція отримала лише 15% місць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram