ГоловнаСвіт

ЄС створить сили швидкого реагування чисельністю до 5000 військовослужбовців

Також європейці розроблять інструменти для виявлення та реагування на широкий спектр гібридних загроз.

ЄС створить сили швидкого реагування чисельністю до 5000 військовослужбовців
Фото: politros.com

Міністри закордонних справ та оборони країн ЄС затвердили концепцію Євросоюзу у сфері оборони та безпеки – так званий «Стратегічний компас».

Про це повідомляє Європейська рада

«Мета Стратегічного компаса – зробити ЄС сильнішим і здатним краще гарантувати безпеку. ЄС має бути в змозі захистити своїх громадян і сприяти міжнародному миру та безпеці, – йдеться в повідомленні. – Це особливо важливо в той час, коли війна повернулася до Європи після невиправданої та неспровокованої агресії Росії проти України, а також серйозних геополітичних зрушень. Стратегічний компас посилить стратегічну автономію ЄС і його здатність працювати з партнерами для захисту своїх цінностей та інтересів».

Для того, щоб мати можливість діяти швидко та рішуче, коли вибухає криза, з партнерами, якщо це можливо, і наодинці, коли це необхідно, ЄС:

– створить сили швидкого реагування чисельністю до 5000 військовослужбовців;

– має бути готовим розгорнути 200 повністю оснащених експертів місії CSDP (Спільна політика оборони та безпеки) упродовж 30 днів, у тому числі в складних умовах;

– буде проводити регулярні навчання на суші та на морі;

– підвищить мобільність своїх військових;

– розширить можливості аналізу розвідувальних даних;

– розробить інструменти для виявлення та реагування на широкий спектр гібридних загроз.

Нагадаємо, президент Франції Емманюель Макрон заявив, що необхідно готуватися до «війни високої інтенсивності», яка може повернутися в Європу, а тому планує збільшити оборонний бюджет у 2025 році до 50 мільярдів євро. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram