ГоловнаСвіт

Генсек ООН презентував чотири глобальні пріоритети для світу

Один з них - створення глобального плану вакцинації задля забезпечення препаратами всіх і кожного. 

Генсек ООН презентував чотири глобальні пріоритети для світу
Антоніу Гетерреш
Фото: Wikipedia

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш презентував чотири глобальні пріоритети для світу. 

На Мюнхенській конференції з безпеки він зазначив, що 2021 рік повинен стати роком повернення до попередніх шляхів.

"І зцілення від пандемії - наш шанс. Є чотири важливі пункти, обов'язкові для виконання. Перше - створення глобального плану вакцинації. Вакцина повинна з'явитися і бути доступною скрізь і кожному", - зазначив генсек ООН.

Він наголосив, що країнам потрібно ділитися доступними дозами і виділяти мільярди на ініціативу COVAX, що допомагає з вакцинацією менш розвинутим країнам.

"І нам також необхідно щонайменше подвоїти глобальні виробничі потужності за рахунок обміну ліцензіями та передачі технологій", - додав він, зазначивши, що G20 має всі можливості для створення надзвичайної цільової групи для підготовки такого глобального плану вакцинації за участі країн, компаній, міжнародних організацій та фінансових установ.

Другий пріоритет - скорочення викидів парникових газів до нульового нетто-показника до 2050 року.

"Країни, на долю яких випадає більше 65% викидів і понад 70% світової економіки, зобов'язалися до 2050 року досягти нульових викидів парникових газів. Давайте розширимо цю коаліцію до 90% до листопадової кліматичної конференції в Глазго", - закликав він.

Третій пріоритет - зниження геополітичної напруженості та укріплення дипломатії заради всього світу.

"Ми не можемо вирішувати великі проблеми, коли йде протистояння великих держав. У нашого світу нема майбутнього, якщо дві найбільші економіки розділили б планету на дві протилежні частини - кожна зі своєю домінуючою валютою, торговими та фінансовими правилами, власним Інтернетом та можливостями штучного інтелекту. Я також закликаю до глобального припинення вогню у збройних конфліктах", - зазначив він.

Четвертий пункт - знаходження шляхів для глобального управління у 21 столітті. 

"Домовленості про колективну безпеку, узгоджені більше 75 років тому за результатами запобігли світовій війні. Нам потрібно зберегти та винести на розгляд принципи для 1 століття. Це найкраще розподілення суспільних благ, побудова справедливої глобалізації та рішення поширених питань. Потрібно укріплювати багатосторонній підхід, солідарність та міжнардне співробітництво", - закликав генеральний секретар ООН.

Нагадаємо, що Мюнхенська конференція з безпеки цього року проходить онлайн. У заході анонсували участь президента США Джо Байден, канцлерки ФРН Ангела Меркель, генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйен та голови ВООЗ Тедроса Адханом Гебреєйсуса

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram