ГоловнаСвіт

Число затриманих на акціях у Росії перевищило 4,5 тисячі (оновлено)

Дружину Навального відпустили з відділку поліції.

Фото: ЕРА/UPG

У Росії на несанкціонованих владою акціях на підтримку опозиційного політика Олексія Навального затримали понад 4,4 тисячі осіб.

За даними ОВД-Інфо, на 19:09 затримано 4 567 осіб.

Найбільше затриманих у Москві - 1 450, Санкт-Петербурзі - 997, Красноярську - 194 та Нижньому Новгороді - 167.

Серед затриманих журналісти, громадські діячі, пенсіонери, люди з інвалідністю.

Повідомляється про жорсткі дії силовиків при затриманні.

Удень було затримано і дружину Олексія Навального Юлію.

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Оновлення. Дружину Навального Юлію відпустили з відділу поліції в місті Щербинка в Новій Москві, повідомляє "МБХ медіа". За даними видання, на неї склали протокол про порушення правил проведення мітингів. Суд відбудеться 1 лютого. Стаття передбачає штраф або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Під час акцій 31 січня було затримано щонайменше 82 журналісти, повідомила "Відкритим медіа" член бюро профспілки журналістів і працівників ЗМІ Софія Русова. "Когось із них уже відпустили, але точних даних наразі немає", - сказала вона.

У Москві, за даними профспілки, затриманий 21 представник ЗМІ, в Петербурзі - 10. Багатьох журналістів затримували, незважаючи на те, що у них були прескарти, редакційні завдання і жилети з написом "Преса".

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

Фото: ЕРА/UPG

У Санкт-Петербурзі Слідчий комітет порушив кримінальну справу про застосування насильства щодо представника влади на акції 31 січня. Це перша кримінальна справа у зв'язку з акцією. В рамках розслідування справи затримали чоловіка, який, як повідомляється, "не менше двох разів ударив кулаком в ділянку голови бійця ОМОН ГУ Росгвардії по Санкт-Петербургу і Ленінградській області, що забезпечує правопорядок, заподіявши йому фізичний біль та тілесні ушкодження".

Нагадаємо, 17 січня 2021 року Навальний разом зі своєю дружиною Юлією прилетіли в Росію з Німеччини, де опозиціонер декілька місяців лікувався після отруєння "Новачком". Політика затримали на паспортному контролі в аеропорту "Шереметьєво" в Москві та одразу заарештували.

Офіційна причина затримання Навального - ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин у справі "Ів Роше".

Опозиціонер Олексій Навальний і його брат Олег звинувачувалися в розкраданні понад 26 млн рублів у компанії "Ів Роше Схід" і ще понад чотири мільйони рублів у "багатопрофільній процесинговій компанії". За версією слідства, вони створили підставну компанію "Главподписка", яка надавала послуги з доставки поштових відправлень за завищеними цінами. Навальний провину не визнавав і стверджував, що діяв у межах закону.

Після арешту Навальний закликав громадян Росії виходити на протестні акції 23 січня. У відповідь російська влада почала затримувати близьких до Навального людей - речницю, брата та співробітників "Фонду боротьби з корупцією".

Під час акцій 23 січня було затримано понад 4 тис. осіб у 40 містах. МЗС України засудило насильство проти російських протестувальників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram