ГоловнаСвіт

Російський суд засудив до 16 років громадянина США Пола Вілана за звинуваченням у шпигунстві

Американець заявив, що справа сфабрикована.

Російський суд засудив до 16 років громадянина США Пола Вілана за звинуваченням у шпигунстві
Пол Вілан
Фото: EPA/UPG

Московський міський суд у понеділок визнав громадянина США Пола Вілана (Paul Whelan) винним у шпигунстві й засудив його до 16 років тюремного ув'язнення, пише "Интерфакс".

Американець, якого сторона обвинувачення просила засудити до 18 років, буде відбувати покарання в колонії суворого режиму.

Адвокат Вілана Володимир Жеребенков заявив про незгоду захисту з вироком і про плани його оскарження протягом 10 діб. За його словами, питання про можливість обміну або прохання про помилування вирішиться після набуття вироком чинності.

Сам засуджений назвав вирок політичним і підтвердив намір його оскаржити. Перед оголошенням вироку він знову заявив про свою невинність. "Це політичний суд, фіктивний суд. Ми довели мою невинність, довели фабрикації, тепер завдання – подолати телефонне правосуддя", – сказав Вілан.

48-річного Пола Вілана затримали у Москві співробітники ФСБ 28 грудня 2018 року. Через те, що його справа проходить за статтею про шпигунство, засідання йшли в закритому режимі.

Як зазначає "Настоящее время", Вілан був піхотинцем в армії США з 1994 року. Він двічі служив в Іраку – у 2004 і 2006 роках. Але у 2008 році його розжалували в рядові і звільнили. Після цього з 2017 року Вілан працював начальником безпеки в американській компанії BorgWarner в штаті Мічиган: вона займається постачанням автомобільних запчастин і компонентів, зокрема російському КамАЗу. Його рідні стверджували, що в Росію він їздив на весілля.

При затриманні в американця знайшли флешкарту з відомостями, що становлять у Росії держтаємницю. Однак, за словами адвоката затриманого американця Володимира Жеребенкова, Вілан вважав, що там "відкрита інформація культурного значення" і його фото з попередніх поїздок по Росії, а зовсім не секретні відомості. Хто саме передав Вілану флешкарту, адвокати журналістам не розповідали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram