ГоловнаСвіт

Корабель Маска для польотів на Місяць і Марс вибухнув під час випробувань двигуна

Вибух стався за день до того, як SpaceX запланувала запуск космонавтів на Міжнародну космічну станцію.

У Техасі на полігоні в Бока-Чика під час проведення випробувань двигуна вибухнув дослідний зразок космічного корабля Starship SN4, розробленого компанією SpaceX Ілона Маска.

Як повідомляє видання Spaceflight Now, вибух стався через дві хвилини після того, як був запущений двигун Raptor. Ракета була повністю знищена, а її уламки розкидало навколо стартового майданчика. Інформації про постраждалих в результаті інциденту наразі не надходило.

Вибух стався всього за день до того, як SpaceX запланувала перший у своїй історії запуск космонавтів на Міжнародну космічну станцію.

Випробувальний апарат Starship SN4 відрізняється від космічного корабля Crew Dragon, який буде доставляти астронавтів на МКС в ці вихідні.

За задумом творців, Starship повинен замінити ракету Falcon 9, запуск якої з космодрому у Флориді був перенесений через несприятливі погодні умови

У SpaceX вважають, що в майбутньому Starship зможе доставляти вантажі на Місяць і Марс, а потім повертатися на Землю.

Це вже не перший інцидент з прототипом. В кінці лютого спроба виконати наддув Starship рідким азотом також привела до вибуху і знищення ракети.

У листопаді минулого року інший прототип корабля Starship Mk1 вибухнув під час випробувань на герметичність в Бока-Чіка. Тоді співробітники SpaceX тестували паливні баки ракети, їх намагалися до межі заповнити кріогенною рідиною (рідким киснем або азотом). Однак під час випробування верхня перегородка ракети розірвалася і вилетіла за межі стартового майданчика, після чого з апарату повалили густі клуби диму.

У квітні цього року SpaceX стала однією з трьох американських компаній, які отримали $1 млрд від NASA на створення ракет, здатних доставляти вантажі на Місяць. На цьому тижні SpaceX була надана ліцензія на здійснення польотів для Starship.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram