ГоловнаСвіт

Чеські спецслужби підозрюють в.о. голови Росспівробітництва в перевезенні рицину для замаху на мера Праги

За даними журналістів, правоохоронці отримали попередження від колег з іншої країни.

Чеські спецслужби підозрюють в.о. голови Росспівробітництва в перевезенні рицину для замаху на мера Праги
Пам'ятник Конєву в Празі
Фото: Анастасія Іванців

Правоохоронні органи Чехії припускають, що в. о. керівника представництва Росспівробітництва в цій країні Андрій Кончак доставив в Прагу отруту рицин для замаху на чиновників, відповідальних за демонтаж пам'ятника Івану Конєву.

Про це повідомляє The Insider.

За даними журналістів, чеські спецслужби отримали попередження від колег з іншої країни про те, що 14 березня Кончак прилетить до Праги і в дипломатичному багажі буде перевозити отруту рицин, нібито призначену для замаху на чиновників, причетних до зносу пам'ятника.

У зазначену дату Кончак дійсно прилетів до Праги, але оглядати або затримувати його не стали, оскільки були підозри, що мова йде про спробу дезінформації. Проте глава адміністрації району Прага-6 Ондржей Колар і мер Праги Зденек Гржіб, які відповідали за демонтаж монумента, були взяті під охорону.

Доказів причетності Кончакова до російських спецслужб The Insider отримати не вдалося.

Видання Seznam 10 травня опублікувало розшифровку розмови з російським дипломатом Андрієм Вікторовичем К., представивши його як керівника дипломатичного представництва одного з російських федеральних агентств в Чехії. На питання журналістів, чи знає він, що його підозрюють у доставці рицину, Андрій К. заявив, що "мова йде про якусь помилку, а в його валізі були дезінфекція та цукерки".

Нагадаємо, пам'ятник Конєву демонтували 3 квітня 2020 року. Коларж пожартував, що зробили це "через недотримання карантину", тому що Конєв був без маски. Чеська влада заявляла, що планують помістити пам'ятник, який раніше часто обливали фарбою, в Музей пам'яті XX століття.

Слідком Росії порушив за фактом знесення пам'ятника кримінальну справу, а в чеському МЗС назвали це втручанням у внутрішні справи.

27 квітня чеські ЗМІ повідомили, що ініціаторів знесення пам'ятника Конєву хотіли отруїти рицином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram