ГоловнаСвіт

Мандат на формування уряду в Ізраїлі отримає суперник Нетаньягу

Нетаньягу виграв вибори, але не більшість.

Мандат на формування уряду в Ізраїлі отримає суперник Нетаньягу
Бени Ганц, бывший начальник штаба израильской армии и председатель Голубого и белого израильского центристского политического ал
Фото: EPA/UPG

Новий уряд Ізраїлю буде формувати не Беньямін Нетаньягу, а його суперник Бені Ганц.

Про це стало відомо в неділю, 15 березня, пише Newsru.co.il.

Кандидатуру Ганца підтримав його ліберальний блок "Кахоль Лаван" ("Синьо-білі"), а також Об'єднаний арабський список, "Наш дім Ізраїль" і блок "Авода-Гешер-МЕРЕЦ". Загалом - 61 депутат нового Кнесету.

Беньяміна Нетаньягу порекомендували 58 депутатів, що представляють праві партії "Лікуд" ("Консолідація"), ШАС, "Яадут а-Тора" і "Яміна".

Видання зазначає, що підтримка кандидатури Ганца не означає, що "Наш дім Ізраїль" автоматично увійде в коаліцію на чолі з "Кахоль Лаван". Глава партії Авігдор Ліберман заявив, що підтримав Ганца, щоб не допустити четвертих поспіль виборів. У 2015 році і в квітні 2019 року Ліберман оголошував про підтримку Нетаньягу на пост прем'єр-міністра, але не входив у його коаліцію.

У результаті в Ізраїлі може з'явитися уряд меншості.

Кнесет нового скликання буде приведений до присяги 16 березня.

Нагадаємо, що в Ізраїлі цілий рік триває політична криза, за час якої вже тричі пройшли парламентські вибори.

У квітні 2019 року "Лікуд" Беньяміна Нетаньягу і "Кахоль Лаван" Бені Ганца отримали по 35 мандатів, право формувати уряд надали Нетаньягу, а коли йому цього не вдалося, Кнесет проголосував за саморозпуск.

У вересні 2019 року "Кахоль Лаван" переміг з перевагою в один мандат над "Лікуд": 33 проти 32. Цього разу можливість сформувати уряд була і в Нетаньягу, і в Ганца, але обидва із завданням не впоралися.

У березні 2020 року "Лікуд" отримав 36 мандатів, а "Кахоль Лаван" - 33.

70-річний Біньямін Нетаньягу обіймає пост прем'єр-міністра Ізраїлю з 2009 року.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram