ГоловнаСвіт

Основоположник квантової електродинаміки Фрімен Дайсон помер

Науковцю було 96 років.

Основоположник квантової електродинаміки Фрімен Дайсон помер
Фримен Дайсон
Фото: geekwire.com

Відомий фізик-теоретик і популяризатор науки Фрімен Дайсон помер 28 лютого у віці 96 років у США.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на дочку вченого.

"Фрімен Дж. Дайсон, математичний вундеркінд, який залишив свій слід у галузі атомної фізики, перш ніж зайнятися такими складними питаннями, як екологічне майбутнє Землі і мораль війни, помер у п'ятницю в лікарні неподалік Прінстона, штат Нью-Джерсі. Йому було 96 років", - ідеться в повідомленні.

Дайсон - американський фізик-теоретик англійського походження, один з творців квантової електродинаміки. Член Лондонського королівського товариства (1952) і Національної академії наук США (1964). Автор робіт квантової теорії поля, математичної фізики, астрофізики, фізики низьких енергій.

Науковець поглибив уявлення про те, як світло взаємодіє з речовиною і створює матеріальний світ. Він також досліджував гіпотези про майбутнє Землі і проблеми глобального потепління.

Один з нереалізованих проєктів, у яких був зайнятий Дайсон, - проєкт космічного корабля, що рухався б за допомогою ядерних вибухів.

Дайсон прославився також як популяризатор і візіонер від науки. З дослідженнями фізика можна ознайомитися на сайті Школи природних наук Інституту перспективних досліджень (Прінстон).    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram