ГоловнаСвіт

Ле Пен просить громадян Франції профінансувати її партію

Загальні борги правих популістів становлять близько 24 млн євро.

Ле Пен просить громадян Франції профінансувати її партію
Фото: EPA/UPG

У Франції вкрай права партія "Національне об'єднання" (колишній "Національний фронт") під керівництвом Марін Ле Пен має намір фінансувати свою діяльність, взявши гроші в борг у громадян. Про це пише Німецька хвиля.

Партія оголосила про початок збору коштів і створення власного "банку демократії".

За словами Марін Ле Пен, таке рішення не пов'язане з тим, що у Росії вимагають від партії повернути понад 9 млн євро. Як повідомлялося, російська фірма АТ "Автозапчастина" звернулася в арбітражний суд Москви з позовом до французької партії про повернення 639,7 млн рублів боргу.

Перше, попереднє слухання у справі призначено на червень 2020 року.

Відомо також, що суд спрямував партії Ле Пен повідомлення про справу, прийняту до провадження. Йдеться про кредит, який партія Ле Пен взяла в 2014 році в "Першому чесько-російському банку". Через це Ле Пен розкритикували за занадто тісні зв'язки з Росією.

У 2016 році Центробанк позбавив банк ліцензії, а права вимоги за кредитом французької партії перейшли спочатку до компанії "Конті", а потім - до компанії "Авіазапчастина".

Водночас загальні борги вкрай правої французької партії можуть становити 24 млн євро, в цю суму входять 4,5 млн євро, які вимагає повернути структура батька Марін Ле Пен - засновника і колишнього глави "Національного фронту" Жан-Марі Ле Пена. Офіційно партія не заявляла, яку суму хочуть стягнути з неї кредитори.

"Національний фронт" був перейменований на "Національне об'єднання" в червні 2018 року відразу після поразки на виборах президента Франції. Мета партійного ребрендингу, ініційованого Марін Ле Пен - позбутися поганої репутації і оновити рух правих популістів у Франції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram