ГоловнаСвіт

Республіканці в Сенаті заблокували запит демократів на додаткові документи про Україну

Дані стосуються розмови Трампа і Зеленського, а також затримки військової допомоги.

Республіканці в Сенаті заблокували запит демократів на додаткові документи про Україну
Фото: EPA/UPG

Сенатори-республіканці відхилили запит демократів на примус адміністрації президента Дональда Трампа передати документи, пов'язані із затримкою військової допомоги Україні. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

53 сенатори виступили "проти" надання цих документів, 47 "за". За словами лідера демократів у Сенаті Чарльза Шумера, запитувані дані стосуються розмов і документів між президентом Трампом, вищими посадовими особами адміністрації та Україною про затримку військової допомоги.

"Ніхто не може стверджувати, що ці документи не мають прямого стосунку. Люди повинні розуміти, що документи можуть пролити більше світла на те, чому допомогу було затримано, хто це зробив", - заявив Шумер.

Очікують, що демократи домагатимуться ще кількох поправок. Однак, щоб у резолюції з приводу розгляду імпічменту відбулися зміни, потрібні голоси чотирьох республіканців. Автор резолюції Мітч Макконнелл заявив, що в нього є 51 голос, необхідний для прийняття його правил.

"Організаційна резолюція вже має підтримку більшості Сенату. Це тому, що вона створює структуру, яка справедлива, неупереджена і тісно пов'язана з минулими прецедентами, які були прийняті одностайно", - сказав він.

Згідно з резолюцією, представленою лідером сенатської більшості Макконнеллом, юридичній команді президента США також буде надано 24 години, розділених на два дні, для надання своїх аргументів. Обговорення між сторонами заплановані сьогодні на 13:00 за місцевим часом.

Потім сенатори через голову Верховного суду США зможуть поставити питання сторонам процесу, на що відведено 16 годин. Необхідність виклику свідків буде вирішуватися шляхом голосування в Сенаті.

Якщо Сенат проголосує наприкінці першого етапу проти виклику свідків до суду, то буде неможливо розглянути додаткові клопотання щодо конкретних свідків. У цьому випадку процес може бути завершений вже до кінця наступного тижня.

Нагадаємо, вчора Сенат США почав засідання щодо процедури імпічменту президента Дональда Трампа.

Після того, як 16 січня Сенат офіційно відкрив судовий процес, Трампу надіслано повістку, що інформує його про звинувачення.

Його звинувачують за двома статтями - зловживання владою і перешкоджання Конгресу в проведенні розслідування про імпічмент.

Розслідування про можливість імпічменту почалося у вересні, після того як співробітник спецслужб написав скаргу про тиск, який президент, за його даними, чинив на Україну з метою нашкодити своєму можливому суперникові на виборах 2020 демократу Джо Байдену.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram