ГоловнаСвіт

У Берліні за підозрою в підготовці терактів затримали трьох осіб

Троє уродженців Чечні, імовірно, вели стеження за місцями, де збиралися скоїти злочини.

У Берліні за підозрою в підготовці терактів затримали трьох осіб
Фото: a-tv.md

У Берліні (Німеччина) затримали трьох уродженців Чечні, яких запідозрили в підготовці теракту.

Обшуки пройшли в Берліні, Бранденбурзі, Північному Рейні-Вестфалії і Тюрингії, повідомили в берлінській прокуратурі. У пресслужбі міської поліції додали, що конкретного ризику нападу станом на момент затримання не було, але зловмисники вели підготовку.

За інформацією слідства, серйозні злочини із застосуванням насильства готували в декількох місцях.

"Підозрюваних чеченського походження, віком від 23 до 28 років, по суті, звинувачують у тому, що вони шпигували за місцями для можливого нападу в майбутньому з ісламістських спонукань. У одного з них на мобільному телефоні знайшли відповідні фото. Сьогоднішні обшуки покликані прояснити реальну мотивацію ситуації. При цьому знайшли і конфіскували готівку, зброю, що ріже і коле, а також носії інформації, їх оцінка триває", - уточнили правоохоронці.

Нагадаємо, 23 серпня в центрі Берліна убили чеченця Зелімхана Хангошвілі, який був польовим командиром під час другої чеченської війни. Убивцю затримали, він виявився громадянином Росії, приїхав до Берліна незадовго до скоєння злочину. Про жертву вбивства відомо, що він у 2008-му зібрав близько 200 добровольців з Панкісської ущелини для участі в бойових діях на боці Грузії проти Росії на території Південної Осетії, але сам у боях участі не брав.

У Німеччині двох співробітників російського посольства вислали й оголосили персонами нон ґрата через убивство громадянина Грузії в Берліні. На думку слідчих, до злочину може бути причетна російська влада.

Вислання російських дипломатів Путін назвав "некоректним", заявивши, що "неписані закони" вимагають прийняття дзеркальних заходів. "Ви вислали наших дипломатів, ми висилаємо ваших. Ось і все", - заявив Путін, зазначивши, що "не думає", що в російсько-німецьких відносинах через ці події  виникне якась криза.

Уряд Німеччини спростував слова президента Росії Володимира Путіна про те, що Москва зверталася до ФРН із запитом про видачу колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі, убитого влітку в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram