ГоловнаСвіт

Ернст визнав, що сюжет про "винищувач ЗСУ", який нібито збив малайзійський Boeing, був брехнею

Гендиректор російського "Первого канала" називає це "помилкою і не вірить офіційному слідству.

Ернст визнав, що сюжет про "винищувач ЗСУ", який нібито збив малайзійський Boeing, був брехнею
Константин Эрнст и Владимир Путин
Фото: ru.wikipedia.org

Генеральний директор російського "Первого канала" Костянтин Ернст визнав, що в сюжеті про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг" MH17 була помилкова інформація про те, що його начебто атакував винищувач Збройних сил України.

Про це він розповів в інтерв'ю The New Yorker.

У листопаді 2014 року "Первый канал" показав сюжет, в якому автори використовували підроблені кадри із запуском ракет з винищувача. Тоді повідомляли про "сенсаційні знімки з супутника", які нібито надав телеканалу "американський експерт, пов'язаний із західними спецслужбами".

Знімок швидко викрили як фейк. Міжнародна незалежна група Bellingcat проаналізувала фото і встановила, що це колаж з Гугл і Яндекс-карт і відредаговані зображення літака і винищувача, домальовані зверху.

На питання журналіста, навіщо на "Первом канале" було показано те, що легко можна спростувати, Ернст відповів: "Так, ми люди, ми робимо помилки, але не спеціально".

При цьому він відмовився визнавати офіційну версію міжнародного слідства. "Ви вірите, що звіт Нідерландів - правда, а я вірю, що звіт Нідерландів - непрофесійний", - заявив Ернст.

Нагадаємо, пасажирський літак летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом МН-17. Його збили у небі над Донбасом у липні 2014 року за 35 км від кордону з Росією. Загинули усі 298 пасажирів, у тому числі 80 дітей.

Міжнародна слідча група, яка встановлювала обставини аварії літака Malaysia Airlines, дійшла висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", який належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО із базуванням у Курську. Комплекс доставили на Донбас, причому усі машини, які супроводжували його, також належать до російських збройних сил.

Фейк з "винищувачем ВСУ" - це не єдина версія Росії, яка намагається зняти з себе відповідальність за злочин. У день катастрофи пропагандистські ЗМІ РФ почали активно поширювати повідомлення "іспанського диспетчера", який розповідав про те, що за кілька хвилин до катастрофи поруч з ним були зафіксовані українські військові літаки. Брехливу інформацію розповсюдив громадянин Іспанії Хосе Карлос Барріос Санчес. Пізніше він розповів журналістам, що отримав від російського каналу "Russia Today" 48 тис. доларів за те, що він вів "Твіттер" від імені диспетчера і писав туди заздалегідь заготовлені повідомлення. В Україні він ніколи не був, а в Іспанії і його кілька разів судили за шахрайство.

При цьому фейк про "іспанського диспетчера" переказував сам Володимир Путін, коментуючи катастрофу.

Через чотири дні після трагедії Міноборони РФ представило фейковий супутникові фотографії і схеми, які повинні були стати доказом того, що літак нібито збила ракета з українського "Бука". Однак міжнародна незалежна група Bellingcat довела, що продемонстровані російськими силовиками "знімки" - підробка, а зображення, підготовлені російським міністерством оборони, були відредаговані у фоторедакторі.

Пізніше російський концерн "Алмаз-Антей", який випускає зенітно-ракетне і радіолокаційне обладнання, оприлюднив дані власного "розслідування", в якому йшлося, що MH17 дійсно збив "Бук", але старий, і його нібито вже немає на озброєнні російської армії. Окрім того, жителі села Зарощенське, яке у РФ визначили як місце запуску ракети по малайзійському "Боїнгу", спростували версію "Алмаз-Антея".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram