ГоловнаСвіт

Шредер заявив, що Росія анексувала Крим законно

Політик вважає, що "Крим - це стара російська територія".

Шредер заявив, що Росія анексувала Крим законно
Герхард Шрёдер
Фото: EPA\UPG

Німецький екс-канцлер Герхард Шредер назвав анексію і окупацію Криму "законними" і закликав скасувати санкції, введені проти РФ за агресію в Україні. Про це пише таблоїд Bild.

Шредер озвучив свою думку в середу ввечері в Бранденбурзі, виступаючи перед бізнесменами в рамках передвиборчих заходів Соціал-демократичної партії, членом якої він є.

"Крим - це стара російська територія. У радянські часи не мало значення, куди Крим був приписаний територіально. Але тепер це вже не так", - заявив Шредер.

На його думку, під приєднання Криму до Росії можна підв'язати юридичне обґрунтування, але мова йде не про відділення, а про "схвалення населенням", тому, як вважає політик, анексія Криму Росією не може вважатися "агресивним актом".

Газета дивується такій інтерпретації питання, наголошуючи: "ця людина досі говорить за Німеччину чи вже за Москву?"

"Насильницьку анексію Криму Росією цей політик-бізнесмен захищав абсолютно в дусі президента РФ Володимира Путіна", - йдеться в статті.

Видання зазначає, що Шредер, близький друг Путіна, роками служив російським державним компаніям (Газпром, "Північний потік", Роснафта), використовував передвиборну кампанію СДПН для реклами позицій Кремля.

Крім того, Шредер наполягав у своєму виступі, що санкції проти Росії через війну в Україні повинні бути скасовані, а також заявляв, що це Україна повинна виконати Мінські угоди. Крім того, Шредер вимагав визнання нових кордонів після військового вторгнення в Крим, пише таблоїд.

Німецький телеканал n-tv зазначає, що заяви Шредера могли мати підтримку у Бранденбурзі, оскільки у східних німецьких землях більше симпатизують Росії, ніж у західних. Багато східнонімецьких соціал-демократів, включаючи колишнього прем'єр-міністра землі Бранденбург Матіаса Платцека, виступають за зближення з Росією, повідомляє телеканал.

Зазначимо, Шредер вважається найважливішим лобістом Путіна у всьому світі. Після того, як в 2005 році Шредер залишив пост канцлера ФРН, він став головою наглядової ради проекту "Північний потік". Пізніше політик очолив і раду компанії "Північний потік-2", а також раду директорів "Роснафти".

У березні 2018 року глава МЗС Павло Клімкін запропонував ЄС ввести санкції проти нього. В уряді Німеччини тоді заявили, що "не бачать підстав для введення штрафних заходів проти екс-канцлера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram